Från att larmet kommit in tog det bara cirka en och en halv timme innan Sunseekern var bortom räddning. Foto: Petur Samuelsen/Redningsselskapet

Artiklar

Därför sjönk lyxbåten – trots att den inte sprungit läck

En Sunseeker 60 sjönk i måndags vid Lista på den norska sydvästkusten. Men båten hade inte sprungit läck utan sjönk av en helt annan anledning.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-19 Uppdaterad 2021-06-09

Därför sjönk lyxbåten – trots att den inte sprungit läck

Klockan 18.40 i måndags fick norska Hovedredningssentralen in ett larm om att en båt höll på att sjunka vid Lista, skriver norska fvn.no. De fem personerna ombord på båten, fyra vuxna och ett barn kunde ta sig över i en räddningsflotte och plockades upp av en räddningshelikopter en timme efter larmet. Enligt uppgifter till fvn.no skulle alla vara oskadda.

Norska sjöräddningssällskapets båt Aegir försökte sedan bogsera in båten, en Sunseeker 60, till land men då båten tog in mer och mer vatten fick de klockan 20.15 kapa trossen till Sunseekern och lämna den åt sitt öde.

Man befarade först att båten sprungit läck men sen man räddat besättningen visade det sig finnas en helt annan orsak till att båten sjönk. Skepparen på räddningsbåten, Gøran Gundersen uppger att det var två till tre meter höga vågor vid olyckstillfället. Det som hände var att Sunseekern fick motorstopp och när det inte längre gick att styra båten så vred den sig med aktern mot vågorna, som började slå in över akterdäck och vattenfylla båten.

Läs mer: Den här enkla åtgärden kunde förhindrat olyckan

Olyckan gör det tydligt att en motorbåt med motorstopp kan ha en väldigt tydlig akilleshäl, särskilt i lite tuffare sjögång. Och trots att detta var en ganska stor båt var man inte förskonad när man utsattes för vädrets makter.

Båtens ungefärliga värde uppgår till 13 miljoner norska kronor.

 

 

TV: Princess 45a föll av lastfartyg i hårt väder

TV: Fem riktigt jobbiga lyxbåtsolyckor

Här är en av Sveriges dyraste båtolyckor – Delta 54:an sjönk

Här är bristerna som gör att din båt kan sjunka


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-19
ArtiklarLivetOmbordBåtolycka
Rulla till toppen