Världens första 3d-utskrivna glasfiberbåt mäter 6,5 meter och väger bara 800 kilo // Foto: Autodesk

Artiklar

Mambo – världens första 3d-printade glasfiberbåt

Läcker italiensk design på utskrivna lättviktsbåten.

Text: Martin Strömberg • 2021-02-04 Uppdaterad 2021-06-09

Det italienska företaget MOI Composites grundades 2018 och är en spinoff från landets största universitet för teknik, arkitektur och design, Politecnico di Milano.

Enligt Moi Composites öppnar CFM-teknik (Continuous fibre manufacturing) och deras algoritm för att förverkliga designkoncept nya möjligheter som tidigare inte funnits. 

Resultatet är Mambo (Motor Additive Manufacturing Boat), som mäter 6,5 meter, är 2,5 meter bred och bara väger 800 kilo.

Den sätts ihop av ett antal utskrivna delar men med större robotar tror Moi Composites att de ska kunna komma ner till ynka sex delar, att jämföra med den första versionen som hade över 50.

Mambo tar cirka två månader att skriva ut och tekniken ska ge en hållbar konstruktion med en låg vikt.

Modellen ska enligt Moi Composites vara världens första 3d-printade glasfiberbåt. Det rapporterar Engineering and Technology.

 

VIDEO: Här sjösätts Europas första 3D-printade båt

För att genomföra projektet har bolaget bland annat tagit hjälp av Autodesk UK.

Glasfibermaterialet har byggts upp av KR Quantec-robotar från KUKA. De bearbetar ändlösa fibrer som är impregnerade med duroplastisk harts.

 

Mambo – världens första 3d-printade glasfiberbåt
I dagsläget tar det cirka två månader att skriva ut en båt // Foto: Autodesk

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Tiden från koncept till färdig produktion tog nästan 8 månader och i dagsläget tar det cirka två månader att skriva ut en hel båt. Förutsättningen är att hårdvaran, mjukvaran och byggmaterialet samspelar.  

– Hårdvaran utgörs av en numeriskt styrd maskin, eller med andra ord en robot utrustad med vårt verktygshuvud som kan bygga med fibrer. Mjukvaran instruerar på ett smart och exakt sätt maskinen om hur materialet ska disponeras. Och slutligen har vi materialet som måste vara väldigt reaktivt avseende härdningen, säger företagets vd Michele Tonizzo.

Mer information här.

Skrev ut 3D-båt på 72 timmar


Text: Martin Strömberg • 2021-02-04
Artiklarpraktisktbatagande3dMamboMOI CompositesUtskrivna båtar
Scroll to Top