Båtsäsongen börjar närma sig sitt slut // Foto: Blocket

Artiklar

Många svenskar är sugna på att byta båt

Teknisk utrustning viktig vid valet

Text: Martin Strömberg • 2019-08-16 Uppdaterad 2021-06-09

Under 2018 såldes närmare 90 000 båtar på Blocket och i genomsnitt såldes var femte båt inom ett dygn. En ny undersökning visar att fyra av tio svenska båtägare tror att de kommer sälja sin båt och köpa en annan inom de närmsta fem åren och på Blocket har försäljningstakten för båtar gått upp under första halvåret jämfört med i fjol. I snitt säljs var fjärde båt inom en vecka. 

Många svenskar är sugna på att byta båt och nästan hälften av alla segelbåtsägare kan tänka sig att testa på en motorbåt istället. Teknisk utrustning anses som viktig för både nuvarande och potentiella båtägare och det är framförallt gps och ekolod man eftersöker. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket.

Av de båtägare som idag äger en segelbåt kan nära hälften (46%) tänka sig att byta ut den mot en motorbåt. Däremot kan endast var femte (19%) motorbåtsägare tänka sig att byta ut sin motorbåt mot en segelbåt

– Båtsäsongen börjar närma sig sitt slut och det är god idé att börja fila på en annons om man går i tankarna att sälja den båt man har, för att slippa upptagning och kostnad för förvaring och underhåll under vinterhalvåret, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Bland nuvarande båtägare och de som kan tänka sig att köpa en båt inom de närmsta tre åren svarar nära hälften (45%) att teknisk utrustning, såsom navigationssystem, gps och ekolod, är viktigt eller mycket viktigt vid valet av båt. Av den utrustning som anses viktigast toppar gps (25%) följt av ekolod (17%). 

– Eftersom så pass många båtägare och intressenter värderar teknisk utrustning vid valet av båt kan det som säljare vara värt att lägga extra vikt vid dessa i annonsen och fota och lyfta fram dessa. Har du inte teknisk utrustning idag kan du enkelt komplettera med exempelvis gps och ekolod, på andrahandsmarknaden finns gott om utrustning till försäljning och genom att köpa den begagnad kan du både spara en slant och göra miljön en tjänst,avslutar Tero Marjamäki.

Topp 5 mest sökta segelbåtarna på Blocket just nu:

1. Bavaria

2. Max

3. Nautica

4. Albin

5. Hallberg Rassy

 

Topp 5 mest sökta motorbåtarna på Blocket just nu:

1. Buster

2. Nimbus

3. Flipper

4. Yamarin

5. Ryds

Här vill vi åka båt: topplista över svenskarnas favoritvatten


Text: Martin Strömberg • 2019-08-16
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top