Uthyrningsbranschen av båtar har fått ett rejält uppsving när alla vill ut på vattnet i huvudstaden // Foto: Getty Images (Arkivbild)
Många vill hyra båt – explosionsartad ökning i Stockholm
Har ökat omsättningen med 1 400 procent
Båtbranschen går för högtryck när många som suttit inne under pandemin vill komma ut i skärgården. Men att äga en båt passar inte alla och intresset för att hyra eller dela båt ökar stort.
– Mest barnfamiljer som vill upptäcka Stockholm från vattnet, säger Axel Nordman som är vd på Skipperi.
Båtbranschen ser en tydlig pandemieffekt. Efterfrågan är hög på både nya och begagnade båtar. Det märks särskilt väl på annonsföretaget Blocket där tre av fyra båtar säljs inom en vecka.
– Flera försäljare vittnar om att nya båtar börjar eller redan är slut, vilket gör att begagnat blir högvilt, säger Tero Marjamäki på Blocket.
För många känns det dock långsamt att vänta tio år på en båtplats och därför har även uthyrningsbranschen dragits med i karusellen.
Flera företag erbjuder olika lösningar för det ägarfria båtlivet och ett av dessa är båtdelningsföretaget Skipperi. Där har man ökat omsättningen med 1 400% och anställt ett tiotal nya medarbetare sedan förra året.
– Det finns ganska stora trösklar att ta sig in i båtlivet. En sån här typ av lösning att man delar båt tar bort många av problemen med ägande, säger Nordman, enligt svt.se.
BÅTPOOL – SÅ FUNKAR DET
• Medlemmar i båtpooler betalar en anslutningsavgift och en fast månadskostnad för att få tillgång till olika typer av båtar.
• Priset för medlemsskap varierar beroende båttyper, hyrtider och körsträcka.
• Medlemmarna i båtpoolen har inget ansvar för förvaring, försäkring eller skötsel.
• I Stockholm finns både större aktörer med nya båtar och mindre pooler där medlemmar hyr ut sina egna båtar.
Källa: www.båtguide.nu
PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE
Text: Martin Strömberg • 2021-06-11
Artiklar • Båtpool • Livetombord.se