Den senaste expeditionen vid Mars gav en hel del nya fynd och ny information //Foto: Kirill Egorov//Ocean Discovery

Artiklar

Mänskliga kvarlevor funna på ”Spökskeppet”

"Jag har aldrig sett något liknande tidigare"

Text: Martin Strömberg • 2018-06-18 Uppdaterad 2018-06-18

 

Regalfartyget Mars exploderade och sjönk i slutet av maj 1564 under det nordiska sjuårskriget.

Det är oklart exakt hur många människor som följde med skeppet ner i djupet men det tros ha varit så många som ett tusental.

För sju år sedan hittades vraket på havsbotten utanför Öland och de senaste två veckorna har den senaste dykexpeditionen hittat nya spännande föremål och dessutom spår efter människor, för första gången.

– Det mest spännande på Mars är att vi börjat hitta kvarlevor av dem som miste sina liv på fartyget. Det är väldigt tragiskt men samtidigt väldigt spännande, säger Richard Lundgren, som är projektansvarig för dykteamet och också en av de vrakletare som hittade skeppet 2011, till SVT.

De senaste två veckorna har ett internationellt dykarteam arbetat intensivt med att söka utmed havsbottnen vid Mars och flera av de internationella dykarna är helt fascinerade av känslan just runt Mars. Skeppet är välbevarat och omges av ett märkligt, spöklikt sken.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Trots att jag dykt på flera andra vrak från samma tidsålder så har jag aldrig stött på något som varit så välbevarat som Mars, säger Rachel Kendell, en av dykarna.

Hon beskriver stämningen vid vraket som både enslig och spöklik.

– Det är ensligt och fridfullt och vraket täcks av ett vitaktigt sken vilket gör det väldigt spöklikt, säger Rachel Kendell.

Nästa steg blir att försöka bestämma vilka föremål som ska prioriteras att bärgas nästa sommar.

– Vi försöker ju rent allmänt att inte plocka upp för mycket utan att i stället jobba med filmning och 3D dokumentation. Men några föremål ska vi definitivt plocka upp, säger Johan Rönnby, professor i marinbiologi.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-06-18
ArtiklarBåtnytt
Rulla till toppen