Marinspåret ska hjälpa båtbranschen att hitta rätt personal // Foto: Martin Strömberg
Marinspåret sprider sig
Ny rekryteringsmodell ska snart finnas i hela landet
Tillsammans med Österåker, Åkersberga och Vaxholm prövar nu båtbranschens riksförbund Sweboat pilotprojektet ”Marinspåret” för att hitta framtidens personal och öka mångfalden inom branchen.
– Mångfald är inte bara människor från andra länder utan också kvinnor. Det är två målgrupper som är oerhört viktiga för oss och som vi tidigare har varit dåliga på attrahera till vår bransch, säger Mats Eriksson vd Sweboat, enligt svt.se.
Med ett speciellt framtaget ansökningsformulär hoppas man på att hitta rätt kandidater.
– Nu har vi ett verktyg som utgår från att ett cv inte är det viktiga, utan det är attityden och arbetskulturen som man vill ha som arbetstagare och arbetsgivare, säger Mats Eriksson.
Omkring 90 personer fyllde kommunfullmäktigesalen i Alceahuset i Åkersberga. Både kvinnor och män var på plats för att möta kommunens företagare och fylla i det specialgjorda ansökningsformuläret.
– Vi letar efter rätt attityd och viljan att jobba. Vi söker allt, från de som kan utföra de enklare jobben till mekaniker och båtbyggare, säger Göran Gross som driver Dyviks Marina.
Under kommande åren beräknas länets marinor och båtvarv, behöva anställa ett par hundra personer. Med hjälp av pengar från Tillväxtverket finns möjligheten att utbilda nyanställda.
Enligt Mats Eriksson på Sweboat kommer utbildningarna bestå av praktik på arbetsplatsen.
– Men när vi märker att många behöver samma grundkunskaper kommer vi att sätta ihop skräddarsydda utbildningar.
Inom kort kommer pilotprojektet ”Marinspåret” även till Kungälv på västkusten, och till nästa sommar är modellen tänkt att användas i hela landet.
Text: Martin Strömberg • 2019-04-01
Artiklar • praktisktbatagande