Det finns alltid folk som har svårt att följa regler. Känner du igen typerna i texten nedan? Foto: Jens Augustinsson

Artiklar

Misstagen som gör dig hatad vid höstupptagningen

Säsongen börjar lida mot sitt slut och inom loppet av några få veckor ska de flesta ta upp båten. För att undvika kaos och ilska i hamnen är det extremt viktigt att sköta sina kort rätt. Här är några saker du absolut bör undvika om du vill slippa en utskällning.

Text: Jens Augustinsson • 2016-09-21 Uppdaterad 2022-09-07

1. Virrpannan

När det är din tur att ta upp, se till att du då har alla saker redo för upptagningen. Det är inte läge att rota efter styrtampar för lyftet eller åka hem och hämta högtryckstvätten när kranbilen redan börjat lyfta.

2. Snyltaren

Om du kör din båt till en hamn enbart för att nyttja deras upptagningskaj och spolplatta, så se till att vara ödmjuk. Fråga om och när det är okej att ta upp och fråga vad det kostar och hur du betalar för dig. Ta aldrig för givet att allt är gratis bara för att hamnen inte är bakom lås och bom. Ingen gillar en snyltare.

 Nästa sida: Är nummer 3 värst av alla?

3. Baksäteschauffören

Om du väljer att inte hjälpa till med upptagningen av andra båtar under tiden du väntar på att din egen båt ska komma på land, så håll dig undan – och håll käft. Inget förstör stämningen så mycket som världsmästare som ska komma med ”goda råd” men samtidigt inte är intresserade av att hjälpa till själva.

4. Felparkeraren

Ska du ta upp båten med kärra på rampen, så se till att inte blockera rampen när båten väl är på land. Du blir inte särskilt populär om du stannar kvar vid rampen och börjar tömma båten på prylar.

5. Nedskräparen

Precis som vid vårrustningen så gäller regeln att hålla rent kring båten. Börja inte släpa fram täckställningar och presenningar och sprid ut kring din båt så fort den parkerats i vaggan eller på bockarna. Vänta gärna tills alla båtar runt omkring dig också är på plats, så vet du säkert att du inte blockerar för någon annan.

6. Strulpellen

Kom inte sista dagen innan upptagningen och fråga efter en ny vinterplats. Vet du att din båt ligger längst in och behöver tas upp först, så är det inte läge att komma på dagen innan att man just i höst vill ligga kvar i vattnet länge. Du får stå ditt kast och förhandla fram en bättre plats till nästa år.

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

TV: Här bryts båten mitt itu vid upptagningen

TV: Här tappar lyftkranen yachten när den ska sjösättas


Text: Jens Augustinsson • 2016-09-21
ArtiklarLivetOmbordHöstupptagning
Rulla till toppen