Solen, frihetskänslorna och den salta luften. Varför vara landfast när man kan spendera sitt liv ute till havs? Mario Salcedo lever ombord på kryssningsfartyg. Foto: Privat/Facebook.

Artiklar

Möt 65-åringen som har levt ombord på kryssningsfartyg – i 20 år

Att en del personer föredrar att leva på havet är inte svårt att förstå. En som har valt att göra det, och att göra det med råge, är 65-årige Mario Salcedo från Florida.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-22 Uppdaterad 2021-06-09

Mario gjorde sin första kryssning när han fyllde 45 eftersom han längtade ut i världen. Där och då fastnade han. 

Spola fram två decennier och du har en man som spenderar drygt 350 dagar om året ombord på olika lyxkryssare. 

Möt 65-åringen som har levt ombord på kryssningsfartyg – i 20 år
En riktig livsnjutare. Mario uppskattar att han hittills spenderat mer än 6 000 nätter ombord på olika kryssningsfartyg. Foto: Privat/Facebook

Marios, eller ”Super Mario”, som han kallas av besättningen, nuvarande hem är den 311 meter långa lyxkryssaren Navigator of The Seas.
Här njuter han av livet, tar sig svängomer på dansgolvet, socialiserar med andra gäster och lyxar till det med en och en annan konjak och cigarr från då och då. 

För att se till att han inte behöver byta rum för ofta brukar han boka upp till 150 resor åt gången över en tvåårsperiod, enligt resemagasinet Conde Nast Traveler. 

Möt 65-åringen som har levt ombord på kryssningsfartyg – i 20 år
Just nu huserar han på Navigator of The Seas där han är lite utav en kändis bland besättningen. Foto: Royal Caribbean Cruises.

De drygt 15 dagarna om året som han inte spenderar solandes på däck eller strosandes i någon karibisk hamn är han i sin lägenhet i Miami, som han beskriver mer som ett museum över hans resor, fullt med minnesgrejer och kryssningsprylar.

Men även då gör sig livet till havs påmint. 

– Jag har förlorat mina ”landben”. Jag svajar så mycket så att jag inte kan gå i en rak linje.


Text: Johanna Jackson • 2016-07-22
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen