Blockeringen av Suezkanalen i mars är en av anledningarna till att bristen på båtmotorer är stor just nu // Foto: Getty Images

Artiklar

“Tusentals nya båtar står och väntar på sina motorer”

Motorbristen ställer till det för nyblivna båtägare.

Text: Martin Strömberg • 2021-05-26 Uppdaterad 2021-06-09

 

Just nu upplever båtbranschen i Sverige en rejäl uppgång i intresse. Men det kan bli en väntans sommar för många nyblivna båtägare.

Just nu är det en väldigt stor efterfrågan på båtar och motorer, berättar Mats Eriksson, vd på båtbranschens organisation Sweboat.

– Det är extremt, både när det gäller båtar och motorer. Alla som ville ha fick inte tag på någon båt i fjol, säger han, enligt TT.

Intresset för båtlivet har varit stort både under 2020 och hittills 2021. Men många nyblivna båtägare har drabbats av pandemins följder i form av förseningar när det gäller tillverkning och leverans av motorer.

– Båtmotorbranschens fabriker har varit stängda under pandemin, många länder har haft lockdown. det har gjort att det är leveransproblem, berättar Eriksson.

Förklaringen ligger till stor del i bristen på så kallade halvledare som används av många branscher, däribland tilverkare av båtmotorer.

Just nu är det stor brist på halvledare.

– Det finns en hel del halvledare av många olika slag i båtmotorerna.

Även stoppet i Suezkanalen i mars där containerfartyget EverGiven stod still och blockerade transporter i nästan en vecka har fått stora konsekvenser.

– Båtmotorer som redan hade hunnit tillverkas av utländska märken som exempelvis Yamaha och Mercury stoppades. Svenska båtmotorer från Volvo Penta är kanske inte lika hårt drabbade av stoppet.

De motorer som har fastnat i kanalen kommer nog fram så småningom, men det kan ta tid, förklarar han.

– Hundratals, eller snarare tusentals nya båtar i Sverige står och väntar på sina motorer. Det är inte bara roligt att vara nybliven båtägare nu.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Glödhet sommar på båtmarknaden

Sweboat: "Risk att det kommer att bli båtbrist"

Båtbranschen glödhet inför sommaren


Text: Martin Strömberg • 2021-05-26
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtmotorBåtprylarLivetombord.se
Scroll to Top