M/S Birger Jarls befälhavare riskerar att straffas för brott mot lotsplikten och brott mot lag och förordning om fartygcertifikat // Foto: Youtube

Artiklar

M/S Birger Jarl lämnade Stockholm utan tillstånd

Befälhavaren riskerar fängelse

Text: Martin Strömberg • 2020-05-04 Uppdaterad 2020-05-04

 

I tisdags eftermiddag lämnade det klassiska 93 meter långa passagerarfartyget M/S Birger Jarl, Stadsgårdskajen i centrala Stockholm. 

Detta trots att både Kustbevakningen och Transportstyrelsen varit ombord under dagen och meddelat fartygets besättning att de inte fick lämna kajen.

– Hon är omgjord till fritidsbåt, men är över 24 meter och ska därför ha ett fartygscertifikat och är inte undantagen exempelvis bunkerförsäkring. Fartyget hade inget av de dokumenten när vi var ombord med två inspektörer. Kustbevakningen var också med ombord och förklarade att det ligger ett nyttjandeförbud på fartyget, men så fort alla gick av sparkade de igång fartyget mitt framför ögonen på dem, säger Pekka Piirainen, tjänsteman vid sjöberedskapen på Transportstyrelsen, enligt Sjöfartstidningen

Dessutom lämnade fartyget Stockholm utan att ha någon lots ombord – trots att det är ett lotspliktigt fartyg.

– Det krävs lots för fartyg som är över 70 meter på farlederna in till Stockholms hamn och där finns det inga undantag, säger Pekka Piirainen.

Under onsdagen lade Birger Jarl till vid Vivstavarv i Timrå och möttes då upp av Kustbevakningen. En förundersökning är inledd om brott mot fartygssäkerhetslagen.

Fartygets befälhavare kan nu komma att misstänkas för flera brott.

Hamnens ägare, Nicklas Nyberg, berättar för SVT att han kontaktades av fartygets ägare för några dagar sedan.

Ägarna uppgav att de inte hade plats i Stockholm och att de har nya planer för Birger Jarl.

– Jag har bara varit här i 31 år och det är inte många fartyg som har gjort det här, de har gjort allt fel, säger Pekka Piirainen

– Det kan bli frågan om brott mot lotsplikten och brott mot lag och förordning om fartygcertifikat. Det kan ge upp till två års fängelse, säger Pekka Piirainen till SVT.

Text: Martin Strömberg • 2020-05-04
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen