Emil Järudd och Cecilia Jonsson fick sitt genombrott med en femteplats på EM i österrikiska Attersee i höstas - nu är de OS-klara // Foto: Daniel Stenholm

Artiklar

Nacrabesättningen OS-klar

"Kan vara i absoluta världstoppen 2024"

Text: Martin Strömberg • 2021-05-10 Uppdaterad 2021-06-09

 

Emil Järudd och Cecilia Jonsson från Stockholmsklubben KSSS blir den femte svenska besättningen till sommar-OS i Tokyo.

De seglar katamaranklassen Nacra 17, utrustad med böjda centerbord som lyfter ekipaget ur vattnet och ger sanslösa fartresurser. Paret fick sitt genombrott med en femteplats på EM i österrikiska Attersee i höstas, bara 14 poäng från guldplaceringen.

– För oss blev det världens chans med corona och det uppskjutna OS:et. Vi fick ett år till att träna, vilket vi verkligen behövde, medan andra som hade siktat mot OS 2020 under många år kanske tappade sugen lite, säger Cecilia Jonsson i ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet.

SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, är inne på samma linje:

– Emil och Cissi verkar ha förvaltat det extra träningsåret väl. Det är kul att se att det har gett resultat. Vi ser en kontinuerlig utveckling för dem under de senaste två åren. Vi ser också en framtidsbåt som kan vara i den absoluta världstoppen till Paris 2024.

Sedan tidigare är fyra svenska besättningar klara för sommarens OS- seglingar. Det är nyblivna bronsmedaljöererna från EM i Portugal, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470, Max Salminen i Finnjolle, Josefin Olsson i Laser Radial och Jesper Stålheim i Laser.

 

Här nedan kan ni se en intervju med Emil och Cecilia.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Så här mycket kostar det att ha båt

Test: Greenline 45 Fly Hybrid


Text: Martin Strömberg • 2021-05-10
ArtiklarpraktisktbatagandeCecilia JonssonEmil JäruddOSSegling
Rulla till toppen