Svenska systemet Yacht Defined köps av marinjätten Navico.

Artiklar

Världsaktör köper svensk inovation

Marinjätten Navico köper svenska navigeringssystemet Yacht Defined Sweden AB. Navico går också in som delägare i HOC Yachts AB, det svenska bolaget som har lagt ned stora resurser på att ta den ultimata båten sett ur både förar- och brukarperspektiv.

Text: Anna Sandgren • 2018-01-11 Uppdaterad 2021-06-09

Yacht Defined är ett svenskt system som på ett smidigt sätt samlar alla de funktioner som behövs ombord på båten och åskådlig gör all samlad data på ett enkelt och lätthanterligt sätt. Systemet har som strävan att ge föraren möjligheten att fullt ut koncentrera sig på körningen utan att behöva släppa ratten för att söka knappar på olika paneler för funktioner som trim, belysning, stereo, navigationsutrustning, ankaret, motorns status eller vad det nu må vara.

Systemet har fått marinvärlden att höja på ögonbrynen och i somliga fall smått avundsjukt snegla på de nya kreativa lösningar Yacht Defined lyckats förverkliga och förena i sin navigationsplattform. Andra har frågat sig hur det svenska företaget, som lagt ner så stora resurser på den tekniska utvecklingen, ska klara av att marknadsföra sig för att snabbt kunna kamma hem de marknadsandelar det i teorin så väl förtjänar. Nu är åtminstone den frågan besvarad. Med Navico som ägare lär det inte vara några större problem att sprida ut Yacht Defined på marknaden. Navico är som ju som bekant världens största aktör inom marinelektronik.

Investerar i HOC
Navico går också in som delägare i HOC Yachts AB, det svenska bolaget som har lagt ned stora resurser på att ta den ultimata båten sett ur både förar- och brukarperspektiv. Båtnytt har redan testat de två 33-fotsversionerna Explorer och Cruiser och kallat HOC 33 för en ”superbåt”. Med detta menar vi att gänget bakom HOC har lyckats förena ett supermodernt skrov – där Petestep är en viktig parameter, med lika supermodernt tänk kring infotainment-/navigationssystem. Härmed har man lyckats leverera en båt som både gör livet till sjöss roligare för den rutinerade föraren och får den som inte är fullt så sjövan att  framstå som ett proffs med skapligt stabila sjöben. Båten är nämligen ovanligt lättkörd tack vare ny integrerad teknik och ett självkompenserande skrov. Tanken är att HOC ska vara den nya plattformen för att visa upp produkter från både Navico och Yacht Defined.

Vi återkommer med mer info och intervjuer längre fram. 

 Mer info: Hoc Yachts

Världsaktör köper svensk inovation
HOC 33 P, där P står för Petestep, en ny teknik för båtbottnar. HOC utrustas med Yacht Defined, ett infotainmentsystem som visar båtens alla funktioner och status.

Text: Anna Sandgren • 2018-01-11
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen