Navionics Boating är ny segrare i navigationsapptestet.

Artiklar

Navionics Boating ny vinnare

På grund av oriktiga uppgifter från Seapilot måste vinnaren i vårt navigationsapptest ändras. Ny vinnare är Navionics Boating. Eniro På sjön är fortfarande "bra köp".

Text: Lars Guditz • 2019-06-20 Uppdaterad 2021-06-09

När Praktiskt Båtägande testade navigationsappar i nummer 5/2019 utsågs Seapilot till vinnare. Det har dock visat sig att den version vi testade innehöll detaljerade sjökortsdata från Hydrographica som Seapilot inte har rätt att använda. Appen i den version som vi fick för test finns inte att köpa, och Seapilot kommer därför inte med i toppstriden bland apparna.

Vinnare i apptestet blir därför Navionics Boating som är en mycket väl fungerande app med bra funktioner och sjökortsdata både från Sjöfartsverket och Hydrographica. Eniro på sjön kvarstår som ”bra köp”.

När Praktiskt Båtägande testar appar brukar vi försöka få med den absolut senaste versionen eftersom uppdateringarna kommer tätt. Ibland ber vi därför att få den version som är på väg ut till appbutikerna för att undvika att appen är inaktuell när tidningen kommer ut till läsarna.

I det aktuella fallet hade vi redan utsett Navionics Boating till segrare när Seapilot i sista stund före tryckning hörde av sig och berättade att de skulle ha ett avtal klart med Hydrographica tills tidningen kom ut i butik. Det förändrade situationen och de utsågs till ”bäst i test”. Dock visade det sig att informationen från Seapilot var felaktig. De hade inget, och har i skrivande stund heller inget, avtal med Hydrographica som tillåter försäljning av appar med Hydrograficas data.

Den version Praktiskt Båtägande fick för test var en betaversion med data från Hydrographica som Seapilot fått för att kunna programmera sin app, för att de snabbt skulle kunna saluföra sin app om ett avtal skulle skrivas. Vilket alltså inte har skett.

Både Hydrographica och Seapilot bekräftar dock att avtalsförhandlingar pågår, men i dagsläget finns inget avtal, och för den som vill ha en väl fungerande app för navigation finns bättre alternativ än Seapilot. Vi rekommenderar Navionics Boating eller Eniro På sjön.

Har du laddat ner Seapilot i tron att du skulle få med Hydrographicas sjökort har du möjlighet att avbryta köpet och få tillbaka pengarna inom 14 dagar från köp.

Smart plotter från Raymarine

Här är nya funktionerna i Eniro på sjön


Text: Lars Guditz • 2019-06-20
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen