1078350.jpg

Artiklar

Nimbus satsar på elbåtar

Svenska Nimbus Boats gör nu gemensam sak med den tyska elmotortillverkaren Torqeedo i ett projekt med elmotordrift.

Text: Redaktionen • 2015-07-02 Uppdaterad 2015-07-02
Historien om Seven Marine – världens största utombordare
Svenska elbåten Candela flyger ovanför vattnet
Bilder: 75-åriga Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk
TV: Här är Riva Lamborghini

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

En Nimbus 365 Coupé kommer av Torqeedo att utrustas med en Deep Blue Hybrid-dubbelinstallation. Det här är ett försök som ska pågå under ett till två år i sjön Starnberg, söder om tyska München. I Starnberg är bara några få båtar med traditionella förbränningsmotorer tillåtna.

– Vi planerar att under hösten 2015 bygga två till tre båtar för kunder som vill ha en båt utrustad med Deep Blue Hybrid. Vi är glada över att kunna stärka E-Powerkonceptet, som representerar vårt miljövänliga tänkande, säger Nimbus chefsdesigner Joacim Gustavsson.

Deep Blue Hybrid-installationen har ett fullt integrerat energihanteringssystem. Nimbus Boats tror att konceptet med E-Power har en stor potential på framförallt den tyska och schweiziska marknaden. Här finns flera sjöar och vattendrag som har strikta restriktioner för motorer och utsläpp. En del av dem har till och med totalförbud för utsläpp av fossila bränslen. Dessutom har Beneluxområdet också ett brett kanalsystem och skyddade sjöar med flera marinor som borgar för god elförsörjning.

E-powerkonceptet (”Environmental Power”) står för Nimbus framtida miljötänkande. Utöver miljömässigt hållbara motoralternativ läggs energi på att hela båtens byggprocess sker med miljön och klimatet i fokus. Det gäller såväl vid produktionen på varvet, som val av material. Även byggteknik och skrovdesign synas i sömmarna för att nå en så optimal famdrivning som möjligt.

Nimbus gjorde 2009 en test med eldrift i och med satsningen på Nova 27 E-power. Båten hade en elmotor på 400 hästkrafter och en batteribank som räckte till 17–20 Nm på en laddning Här gick man ut starkt med budskapet om att det skulle vara möjligt att med Nova 27 E-power åka från Stockholm till Sandhamn för 50 kronor.


Text: Redaktionen • 2015-07-02
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen