Nita (t.v.) och Zimba med sina förare och frivilliga sjöräddarna Linda Jansson och Lars Lindström // Foto: SSRS

Artiklar

Nita och Zimba har tränat i över två år

Första sjöräddningshundarna till Norrlandskusten

Text: Martin Strömberg • 2019-11-07

Efter 2,5 års träning är Zimba och Nita de första sjöräddningshundarna på Norrlandskusten. De utgår från räddningsstationen i Sundsvall, men kan användas för att söka efter människor till sjöss över hela landet.

Med Zimba och Nita finns det nu totalt nio sjöräddningshundar i landet, det är Sjöfartsverket som godkänner hundar för denna specifika användning.

Myndigheten samarbetar med Svenska Brukshundsklubben, och ett krav på de hundägare som vill träna sin hund till sjöräddningshund är att bli frivillig sjöräddare på en av Sjöräddningssällskapets stationer.

– För oss kommer detta att innebära ett mer effektivt arbete vid eftersök av människor. Idag måste vi sätta i land minst två frivilliga som får söka av en ö, vilket kan ta lång tid. Med Zimba eller Nita ombord får vi direkt en markering när de får korn på en levande människa, även om personen ligger i vattnet, säger Tobias Andersson, stationsansvarig på RS Sundsvall

Zimba och Nita har tränats i två och ett halvt år för att bli sjöräddningshundar. I oktober blev de godkända efter att ha klarat det prov som gjordes i Hudiksvall. Främst kommer de att användas mellan Härnösand och Hudiksvall, men är som alla andra sjöräddningshundar en nationell resurs som kan tjänstgöra över hela Sverige.

TV: Så löste Bengt problemet med hund på båt

Bra jobbat, Jaffo!

Sjöräddningshunden Salt älskar att hitta människor


Text: Martin Strömberg • 2019-11-07
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top