Artiklar

Norrmännen rasar mot ny flytvästlag

Förra året införde Norge en flytvästlag. Men en ny undersökning visar att norrmännen är allt annat än nöjda med de nya reglerna.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-17 Uppdaterad 2021-06-09

I mars 2015 röstades det igenom, med en rösts marginal, att det skulle införas en flytvästlag i Norge. Men lagen verkar inte ha fallit i god jord hos norrmännen, i alla fall inte om man får tro medlemmarna i Norges största båtforum på facebook, Båtfolk.

När facebookgruppen genomförde en undersökning bland sina 16 000 medlemmar fick de över 1 400 svar, uppger norska tidningen Båtliv på sin sajt. 1 243 eller 89 procent valde alternativet att de tycker att de räcker med den tidigare regleringen som säger att det ska finnas västar till samtliga ombord men att det sen är upp till skepparen att avgöra om de behöver användas.

Båtliv nämner vidare att den nya undersökningen i båtforumet Båtfolk stämmer bra överens med resultatet av den nätundersökning som gjordes av den norska tidningen VG förra året. Av 25 521 personer som deltog i undersökningen var det bara 12 personer som stöttade den nya lagen.

I samband med att vi i mars 2015 skrev om den norska flytvästlagen här på livetombord, så ställde vi också frågan till er läsare om ni anser att det borde införas en flytvästlag här i Sverige.
Och era åsikter avvek kraftigt från resultatet i de norska undersökningarna. Av de 132 personer som sa sin åsikt så var det 74 stycken, eller 56 procent som var positiva till en flytvästlag.

Läs här vad vi skrivit tidigare om den norska flytvästlagen

Norge inför flytvästslag

Fler hundar än män använder flytväst

TV: Han bor i livflotten vid sin sjunkna båt


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-17
ArtiklarLivetOmbordDebatt
Scroll to Top