Nu har du chans att korsa Atlanten - på ett vikingaskepp. Foto: Draken Harald Hårfagre

Artiklar

TV: Nu kan du erövra Amerika – som en riktig viking

Är du vid god fysisk hälsa, klarar att tillbringa dygnets alla timmar utomhus och vurmar för vikingatiden? Då borde du genast ansöka om att segla med vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre, som i april 2016 ger sig ut på Atlanten - med slutdestination Amerika.

Text: Jens Augustinsson • 2015-12-17

Nedräkningen har börjat. I maj 2016 kastar man loss och för första gången på sisådär 1 000 år avgår ett korståg i vikingaregi mot den nordamerikanska kontinenten. Och du har chansen att följa med.

Men lämna vikingahjälmen hemma. Det du behöver är snarare mod, god fysik och gott om tid. Resan, från Norge och med slutdestination i The Great Lakes i Nordamerikas inland, beräknas pågå i sammanlagt runt fem månader, inklusive stopp på bland annat Island och Grönland och sedan USA och Kanada. Och de vill att den som anöker om en plats ombord kan hänge sig åt projektet i minst två månader.

Och det kommer inte bli någon lyxkryssning över Atlanten för de utvalda få i besättningen. Trots att skeppet är nybyggt så inryms väldigt få moderna bekvämligheter. Det finns en motor men maten lagas under bar himmel och i nuläget finns bara ett litet tält att krypa in i för att skydda sig mot vädrets makter. Det kommer dock kompletteras med en liten kabin av mer väderbeständig typ.

Hittills har de fått in mer än 3 000 ansökningar men det går bra att fortsätta skicka in ansökningar ända fram till februari 2016.

Draken Harald Hårfagre är med sina 35 meter det största vikingaskepp som har byggts i modern tid. Det sjösattes 2012 men är ingen kopia av något gammalt skepp utan har byggts med inspiration från arkeologiska fynd och de gamla vikingasagorna, som skapades runt om i Skandinavien under medeltiden.

Här kan du ansöka om en plats i besättningen

TV: Nu kan du erövra Amerika – som en riktig viking
Draken Harald Hårfagre på väg in i Caledonian Canal, Skottland, 2014. Foto: Draken Harald Hårfagre
TV: Nu kan du erövra Amerika – som en riktig viking
Ta på dig ordentligt om du ska segla vikingaskepp. Det finns ingenstans att gömma sig för vädrets makter. Foto: Draken Harald Hårfagre.

Vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre

Längd: 35 meter
Bredd:8 meter
Masthöjd: 24 meter
Segelyta: 260 kvadratmeter
Besättning: 32 personer
Fartrekord: 14 knop (sattes sommaren 2014)
Antal åror: 25 par

Bilder: Isländska Rafnar gör ribbåtar för hårda tag


Text: Jens Augustinsson • 2015-12-17
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top