Hiorten har gått som postfartyg, utbildningsfartyg och charterfartyg, nu söker hon ny ägare // Foto: klaravik.se

Artiklar

Nu kan postjakten Hiorten bli din

Replika av klassiskt fartyg ute på auktion.

Text: Martin Strömberg • 2020-10-12 Uppdaterad 2020-10-12

 

Nu finns möjligheten att förvärva en riktigt unik skuta på klaravik.se.

Rekonstruktionen av 1600-talsfartyget, postjakten Hiorten, finns nu ute för försäljning. 

Historien om postjakten, eller åtminstone dess original, härstammar ända från 1692. Då trafikerade fartyget just post och passagerare mellan svenska Ystad och Wittow och Stralsund i Svenska Pommern.

Hiorten försvann dock spårlöst 1702.

Men sagan om båten slutade inte där, tvärtom. För efter en gemensam satsning mellan Karlskrona Marinmuseum, Karlskrona kommun och samarbetspartners i Rostock byggdes en replika (i ett exemplar) av båten upp i slutet av 1990-talet.

Åren 2006-2016 tillhörde hon Blekinge Sjövärnskår och tjänstgjorde som skolfartyg med utbildning i segling och sjömanskap. Hon sjönk i Kalskrona Örlogshamn 2015, men bärgades och reparerades.

Hiorten har sedan dess tillhört Baltic Offshore Industrials redare Yngve Gottlow.

Fram till nu.

– Det är en båt med mycket historia på flera sätt, helt klart, säger Gottlow, som under de senaste åren arrangerat återkommande chartrade båtutflykter i Polen, och då inte minst i området runt Gdańsk, enligt ett pressmeddelande.

För Gottlow, som nu säger tack och farväl till båten för sista gången, kommer den dock alltid ha en särskilt varm plats i hjärtat.

– Så är det. Jag har lagt ner väldigt mycket tid och arbete och haft väldigt mycket glädje av den. Men allt har sin tid. Men med den inneboende historia som finns i ”jakten” skulle det vara fint att få se den trafikera vidare, antingen här i Sverige eller i Polen där den varit väldigt populär.

Länk till auktionen.


Text: Martin Strömberg • 2020-10-12
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen