1304266.jpg

Artiklar

Nu kommer de stora elutombordarna

Elektriska utombordare börjar bli ett alternativ även för planande båtar. Än så länge ett dyrt sådant, men utbudet växer.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-07 Uppdaterad 2021-06-09

Små elektriska snurror har länge använts som trollingmotorer och på små insjöbåtar. Den som velat köra en planande båt på elektricitet har hittills haft få alternativ. I år blir det dock ändring på den saken, då tyska Torqeedo satsar på ett helt nytt elektriskt snurreprogram kallat DeepBlue i styrkorna 40 eller 80 hästkrafter. Utombordarna drivs av litiumjonbatterier som kan driva de högvarviga motorerna och ger hyfsad räckvidd jämfört med tidigare blybatterier.

Finska Silver är en av båttillverkarna som satsat på den nya tekniken. Tre styrpulpetbåtar modell 630 CC har utrustats med Torqeedos 80 hästar starka DeepBlue-motor. Med två batterier på vardera 12,5 kWh i förtoften respektive akterskeppet gör båten cirka 25 knop, berättar den tyske Silver-återförsäljaren Dominique Entzminger som satt ihop paketet.

– Då räcker batteriet i och för sig bara i 40 minuter. Men i 15 knop, precis ovanför planingströskeln, kan man köra i 4 timmar, säger han.

Det innebär alltså att DeepBlue-systemet ger en räckvidd på cirka 60 sjömil – alltså någorlunda jämförbart med en bensindriven utombordare.

Nackdelen med el är än så länge vikten, cirka 350 kilo för batteripack och snurra, samt kostnaden. De modifierade Silver-båtarna har kostat kunderna en miljon per styck – cirka dubbelt så mycket som en vanlig 630 CC med bensinsnurra. Det priset gör att el mest är intressant alternativ för de som idkar båtliv på tyska insjöar där förbränningsmotorer är förbjudna. Torqeedo är än så länge rätt ensamma om att erbjuda större elsnurror, men konkurrensen lär öka. I maj började amerikanska start up-bolaget Pure Watercraft producera sin Pure Outboard, vars motorstyrka ska motsvara en bensindriven 40-hästare.

Räkna med att fler följer efter.

Hur bra är Torqeedo elutombordare

Nimbus satsar på elbåtar tillsammans med Torqeedo

Svenska elbåten Candela flyger ovanför vattnet

Här är nya smidiga elmotorn Torqeedo 10.0 R som klarar planingsfart


Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-07
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top