Interceptor siktar in sig på de 1000 smutsigaste floderna i världen // Foto: Ocean Cleanup

Artiklar

Nu ska plasten bort från haven

Interceptor ska rensa flödet från de 1000 smutsigaste floderna

Text: Martin Strömberg • 2019-10-29 Uppdaterad 2021-06-09

The Ocean Cleanup fortsätter sitt arbete mot målsättningen att får bort plasten ur haven.

De uppskattar att runt 1000 av världens floder står för ungefär 80 procent av den plast som hamnar i haven och som sedan förs runt med strömmar och växer om ingenting görs.

– Ocean Cleanup utvecklar ny teknik för att få bort plasten från världshaven. Men samtidigt vill vi lösa själva grundproblemet. Eller åtminstone se till att den plast som hamnat i floder inte fortsätter ut i haven, säger Boyan Slat, grundare av Ocean Cleanup.

Nu vill man stoppa flödet av plast innan det når haven genom sin nya Interceptor. Den är automatisk och drivs av solceller och meddelar själv när den behöver tömmas.

Plasten drivs in i ett löpande band som skiljer skräp från vatten och när behållaren är fylld så skickas ett meddelande till samarbetspartners som kommer och tömmer de fem containrarna som tillsammans rymmer 50 kubikmeter plast.

– Inom fem år ska vi ha stängt plastflödet från de värsta floderna runt om i världen. Det kommer att bli en tuff uppgift och vi kommer att behöva mycket hjälp av länder och städer att gemensamt ta tag i problemet och se till att stänga flödet, säger Slat.

 

 

TV: Så ska de städa världshaven rena från all plast

Fem länder bakom 60 procent av all plast i haven

Flytande papperskorgar ska minska plasten i havet


Text: Martin Strömberg • 2019-10-29
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen