Den 1 april släpps vattnet i Göta Kanal på igen och alla är välkomna // Foto: Creative Common

Artiklar

Nu släpps vattnet på i Göta Kanal

Allmänheten välkommen när Göta Kanal fylls upp.

Text: Martin Strömberg • 2020-03-25 Uppdaterad 2021-06-09

 

Efter vinters stora renoveringar i Berg är det dags att släppa på vattnet i Göta kanal igen.

På morgonen den 1 april börjar sträckan Brunnby – Berg att fyllas. 

Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna.

­Ett läckage som bland annat orsakats av att man en gång i tiden breddade kanalen på den här platsen i kombination med att den tätande leran genom åren har körts på av fartyg och åldrats genom frysning och upptining, gjorde att upp mot 30 000 mvatten per dygn har läckt ut från kanalen.

Men nu är det åtgärdat och helt tätt.

–Det krävdes därför en mycket speciell lösning med en arbetsprocess i 16 steg med olika typer av tätande dukar i kombination med en lerblandning som bland annat innehåller benotonitlera, en vulkanisk lera som har unika tätande egenskaper, förklarar Roger Altsäter, VD på AB Göta kanalbolag.

Projektet är en investering på 23 Mkr och i samband med detta arbete fick sträckan Berg – Brunnby också genomgå strandskoning och återställning av kanalprofilen. Även vingmurarna i bassängen i Berg har restaureras i vinter.

Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna. Sträckan mellan Brunnby till bron i Berg tar ca 6-8 timmar att fylla och påbörjas under morgonen den 1 april. Dagen efter påbörjas fyllning sträckan efter bron ner mot Roxen.

I dessa speciella tider uppmanar vi besökare att hålla avstånd till varandra och att stanna hemma om man inte känner sig helt frisk.

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september. 

www.gotakanal.se

Nya regler för sjötrafiken på Göta kanal

Quiz: Vad kan du om filmen Göta kanal?

TV: Vi åker filmbåten från Göta kanal – en Orrskär 1000

TV: Storebro Royal Cruiser 31 var den onda båten i Göta kanal


Text: Martin Strömberg • 2020-03-25
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen