Nu presenterar H-B ännu en läcker skapelse, 40 C // Foto: Hallberg- Rassy

Artiklar

Ny 40-fotare från Hallberg Rassy

"Trollar med vad som är möjligt"

Text: Martin Strömberg • 2019-05-06 Uppdaterad 2021-06-09

Hallberg-Rassy har under flera etapper lagt ut små ledtrådar på sitt Insta-konto.

Nu är det klart att företaget håller på med sin nya 40-fotare som går att anpassa och skräddarsy efter behov och önskemål.

Från Hallberg-Rassys hemsida går att läsa beskrivingen över nya 40 C:

Nya Hallberg-Rassy 40C trollar med vad som är möjligt i en båt som inte överstiger 40 fot. När Hallberg-Rassy 44 kom, var det ett jättesteg framåt. Både när det gäller inredningskomfort, seglingsegenskaper och utseende. Nya 40C har lika enastående komfortabel salong, akterruff och pentry. Och detta kombinerat med en sittbrunn som är exakt lika stor som på 44an. Lägg till det fantastiska seglingsegenskaper och framgångskonceptet är givet.

Det finns två olika pentryn att välja på: Önskas stort eller enormt stort? Väljer man optionen med det största pentryt, får man förutom utökad arbetsyta och förvaringsutrymmen i pentryt, även en extra kyl som är frontmatad. Dessutom finns här möjlighet att välja till mikrovågsugn och även diskmaskin. Väljer man det näst största pentryt, får man utökat stuvutrymme i sittbrunnsstuven. I bägge fallen är pentryt sjögående och blockerar inte genomgången till akterruffen.

 

Ny 40-fotare från Hallberg Rassy

Det finns två olika akterruffkonfigurationer att välja bland. Standardutförandet är två separata kojer, varav en är dubbelkoj och en enkelkoj. Däremellan en bekväm soffa. Som option finns en mycket bred och bekväm centerkoj med soffa till babord och sminkbord till styrbord. Denna lösning kan lätt kombineras med en häckpropeller, som gör det möjligt att trycka båten mot kajen även vid frånlandsvind. I bägge fallen finns två väl tilltagna akterdäcksstuvar.

Inredningen kan fås i traditionell afrikansk khaya-mahogny och som option erbjuds ljus europeisk ek. I bägge fallen är ådringen horisontal. Som option finns nedgångsöppningen att tryckas ned på gasfjädrar.

Inredningen har mycket volym och är ljus och luftig. Här finns många och stora insläpp för naturligt ljus, mycket indirekt led-ljus, många ventilationsmöjligheter och inredningen är luftigt och rymligt planerad. Det finns sex stora skrovfönster, av samma format som på 64, 57 och 44, och större än på 412 och 40 Mk II.

Exteriören förenar olika världar på ett elegant vis. Å ena sidan är det ingen tvekan om att detta är en tidsenlig båt från 2020. Å andra sidan kan ingen undgå att se att detta är en Hallberg-Rassy, med allt vad det står för när det gäller märkesidentitet, trygghet och kontinuitet. Stäven är upprest för lång vattenlinje och toppade seglingsegenskaper, med integrerat bogspröt för lättvindssegel, ankring och fästpunkt för stävstege. Språnglinjen är klassiskt elegant. Även aktern är upprest och mycket fyllig. Detta ger stor boendevolym, väl tilltagna stuvutrymmen och lång seglande vattenlinje. Båten har självfallet dubbla roderblad för fullständig seglingskontroll och säkerhet. Det finns typiska Hallberg-Rassylösningar som väl knappast behöver nämnas; Att sittbrunnen är väldigt välskyddad. Att skrovet har en integrerad och skyddande avvisarlist. Den tunga blykölen har låg tyngdpunkt och sitter på ett rejält kölsvin. Teakfotlisten sitter på en upphöjd sargkant, vilket också möjliggör att regnvatten är dränerat till under vattenlinjen för att undvika smutsränder på skrovet.

Även riggen är modern och lätthanterlig. Backstag behövs inte ens för ett inre hårdvindssegel, förseglet är endast lätt överlappande, vilket gör det synnerligen enkelt att slå. Självslående fockarrangemang finns som option. Fockrullen ligger under däck. På det integrerade och eleganta bogsprötet kan ett lättvindssegel föras. Toppvant och undervant är separerade för lätt passage på däck, enkel skotning av förseglet, och bred och stadig stagning av masten. Denna lösning är en Hallberg-Rassyuppfinning. Båten har som standard en akterstagssträckare med mycket god utväxling, 1:48 för att både lätt kunna ta hem och lätt kunna släcka på akterstaget.

Den nya modellen kan erbjudas med antingen traditionell vindruta med fällbar sprayhood, eller en robust hardtop. Bägge lösningarna har fönster i härdat glas, öppningsbar mittdel och handtag på sidan. Hardtopen erbjuder ett enastående skydd mot väder och vind, sol, och kyla. En synnerligen långlivad lösning som dessutom ljudisolerar bra vid segling i busväder. Sittbrunnen är lika stor som på generösa Hallberg-Rassy 44. Rorsmansplatsen är upphöjd, med bibehållet god sarghöjd runt om, vilket ger både god sikt föröver och generös höjd i akterruffen. Sittbrunnssargarna är breda, både en fördel att sitta på och för inredningsvolymen. Det finns dolt dragna kontrollinor till vinsch i styrbords sittbrunnssarg. Styrpiedestalen har gott om plats för kartplotter och knappar som gör seglingen lätthanterlig genom Knappsegling, vilket är skyddat varumärke för Hallberg-Rassy. Insteget till och från sittbrunnen är enkelt tack vare ett praktiskt steg, som samtidigt ger plats till eventuella elektriska försegelvinschar, utan att störa inredningsvolymen.

Man kan välja liten badplattform, eller stor utfällbar badplattform. Beställer man elektriskt ankarspel i fören, är spelet dolt monterat under däck. Kättingboxen har tack vare skrovets design en enorm volym, med fenderhylla ovanför.

Helt nya Hallberg-Rassy 40C kommer att ha världspremiär på världens största båtmässa, Boot Düsseldorf, den 18-26 januari 2020 och båttypen har förpremiär i produktion på Skandinaviens största segelbåtsmässa, Öppet Varv i Ellös på Orust, den 23-25 augusti 2019.

www.hallberg-rassy.com

 

 

Ny 40-fotare från Hallberg Rassy

Här är Hallberg Rassys första nya båt på fyra år

Test: Båtnytt seglar nya kaxiga Hallberg Rassy 340

Världspremiär för ny Hallberg Rassy på Öppet Varv

Hallberg-Rassy i filmens värld

Klassiskt Orustvarv går som tåget – behöver nyanställa ett tiotal


Text: Martin Strömberg • 2019-05-06
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen