Styrningen har dubbla roderblad för att minska vibrationer och ge behagligare gång // Foto: Hallberg Rassy

Artiklar

Ny 50-fotare från Hallberg Rassy

Första färdiga exemplaret visas i Düsseldorf 2021

Text: Martin Strömberg • 2020-01-20 Uppdaterad 2021-06-09

Helt nya Hallberg-Rassy 50 följer upp den stora framgången med 57, 44, 40C och 340.

Nya 50 är designad för lätthanterlig segling och storartad komfort med massor av stuvutrymmen. Hallberg-Rassy 50 flyttar gränserna för vad som är möjligt upp till 50 fot och samtidigt är båten trogen de traditionella Hallberg-Rassyvärdena.

Ur Pressmeddelandet:

Traditionellt är vi vana vid att jämföra båtar med skrovlängd i fot. Men mycket mer relevant är vattenlinjelängden. Nya 50 har en vattenlinje som är 50 cm / 2 fot längre än på den 5 fot längre Hallberg-Rassy 55. Längre vattenlinje ger bättre seglingsprestanda med längre dygnsetapper och samtidigt mer inredningsvolym, komfort och stuvutrymmen. Bredden är 33 cm större på bredaste punkten och hela 1,08 m bredare på akterspegeln, än på 55an. Detta bidrar ytterligare till inredningsvolym och stuvutrymmen.

De moderna och effektiva skrovlinjerna ger enastående seglingsprestanda. Samtidigt är förskeppet rundat under vattnet, nästan som ett ägg, och det betyder mjuk gång i sjön, oavsett vilken vinkel båten går in i sjöarna med. Deplacementet är tilltaget för att bära modern komfortutrustning och mängder med personliga tillhörigheter samt generöst tilltagen tankvolym.

Typiskt för Hallberg-Rassy, är sittbrunnen väldigt välskyddad med höga sargar som går hela vägen runt om och en vindruta med softtop eller hardtop, rutor i härdat glas, öppningsbar mittdel och handtag på sidorna. Detta är den idealiska sittbrunnslösningen för både kalla och tropiska vatten. Det finns god runt-om-sikt. Med dubbla rattar, finns gott om plats för displayer och knappar och passagen är lätt mellan rorsmansplats och främre delen av sittbrunnen. Som option finns ett stort och stabilt sittbrunnsbord i högglanslackad teak med fällbara sidovingar.

 

 

Ny 50-fotare från Hallberg Rassy
Ny 50-fotare från Hallberg Rassy

 

Riggen är modern och lätthanterlig. Det går till och med att segla med ett hårdvindssegel på löstagbart inre förstag, utan att backstag är nödvändiga. Förseglet är bara lätt överlappande, något som gör det lätt att slå. Arrangemang för självslående fock är möjligt. Elektrisk rullmast från Seldén och elektrisk försegelrulle under däck samt elvinschar ingår i standardutrustningen. Rullmasten är konstruerad för att föra ett modernt Elvström FatFurl rullstorsegel i Epex membran, med akterliksrunda, vertikala lattor och skädda i toppen. Toppvanten och undervanten är separerade till olika röstjärn, en uppfinning från Hallberg-Rassy. Detta gör passagen på däck enkel, det gör det lätt att skota förseglet, och den breda spridarbasen ger en stabil rigg. Däckslayouten är ren och städad.

Däcksstuvutrymmena är väl tilltagna. Det finns inte bara en enorm stuv mellan förpiken och ankarboxen, det finns även två stuvar i akterdäcket, en i sittbrunnen och även riklig plats för fendrar och förtöjningslinor ovanför ankarstuven.

Styrsystemet har dubbla roderblad, överlägset när det gäller kontroll under segling. Även under motorgång blir det behaglig och vibrationsfri gång. Också ur ett säkerhetsperspektiv är detta upplägg enastående.

Inredningens durk ligger i en nivå genom hela båten. Detta gör det lätt att röra sig ombord, både till sjöss, för ankar och i hamn.

Inredningen har mängder med naturligt ljus och även mycket indirekt led-ljus. Det finns god ventilation. Inredningslayouten är generös och luftig med mängder av svängrum. Stuvutrymmena är också rikliga. De rejäla inredningssnickerierna har den berömda Hallberg-Rassyfinishen.

Det finns ett stor maskinrum som man kan gå in i. Det ger lättillgänglighet, allt är lättservat, och ljudisoleringen är omsorgsfull, täckt av perforerad aluminiumplåt. Tillgängligheten är god, dels genom en stor dörr på bb-sidan, dels att nedgångstrappan på gasfjädrar går att fälla upp, dels en stor borttagbar panel i akterkant maskinrummet. Därutöver är botten på sittbrunnen bultad och därmed borttagbar. I maskinrummet finns teknisk utrustning såsom den kraftiga huvudmaskinen med common rail, elverket med ljudkåpa, pumpar, filter, dubbla värmare, AquaDrive flexibel koppling som tar upp lasten från propelleraxeln och gör att maskinen i princip bara står med sin egen vikt, vilket märkbart ytterligare reducerar vibrationer och ljud som förs ut i båten. Belysningen är god, med 24 v belysning och även 230 v led-belysning som tillval. En Mastervolt Combi Pro laddare/inverter växlar automatiskt och blixtsnabbt mellan landström och inverter, beroende på vad som finns tillgängligt.

 

Ny 50-fotare från Hallberg Rassy

 

Redan i seglingsklart standardutförande är utrustningsnivån riklig. Där inkluderas till exempel elektrisk rullmast, elektrisk försegelrulle under däck, segel, teakdäck, infällbar bogpropeller från Sleipner Side-Power, en 12 kW generator, en 110 hk huvudmaskin, el-spis, kyl och frys, sjösättning och riggning vid varvet, bottenmålning, fendrar, förtöjningslinor och mycket mer.

Helt nya Hallberg-Rassy 50 kommer att vara i produktion på Skandinaviens största segelbåtsmässa, Öppet Varv, i Ellös på Orust. En fullt färdig båt kommer att visas på världens största båtmässa, Boot Düsseldorf i januari 2021.

Info: https://www.hallberg-rassy.com/sv/batar/nyhet-hallberg-rassy-50/

Årets båt i USA: Hallberg-Rassy 44

Test: Båtnytt seglar nya kaxiga Hallberg Rassy 340


Text: Martin Strömberg • 2020-01-20
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen