Sjöspråket handlar om Leo som får lära sig hur man pratar till sjöss // Foto: Speja förlag

Artiklar

Ny barnbok om språket till sjöss

"Skärgården och båtlivet har en speciell plats i mitt hjärta."

Text: Martin Strömberg • 2019-05-10 Uppdaterad 2021-06-09

För en dryg månad sedan kom Malin Roca Ahlgrens bok “Sjöspråket” ut på Speja förlag med illustrationer av Jenny Lindqvist.

Det är en bok som handlar om Leo, som är cirka 5 år och som får lära sig ett nytt språk. Det som man talar på vattnet. 

Ur beskrivningen på förlagets hemsida:

Välkommen ombord!
Ombord? Här finns väl inga bord? 

Leo ska få följa med sin kusin ut på sjön. Det är första gången för Leo och allt känns väldigt förvirrande. Plötsligt heter ett vanligt rep tamp och höger och vänster är styrbord och babord.
Båtturen blir ett riktigt äventyr där Leo och läsaren får lära sig Sjöspråket!

Hur fick du idén?

– Jag har alltid varit lite utav en språknörd och älskar språk. Jag hade tidigare skrivit pedagogiska bilderböcker på olika språk. Dessutom är jag språklärare i botten och tycker att det är roligt att lära ut nya saker till barn. Att det blev just en bok om språket som talas på sjön var att jag tyckte att den fyllde ett tomrum på marknaden. Det fanns ingen barnbok om de konstiga orden som bara används i en båt och jag tänkte då också att småbarn som precis, tillsammans med sin familj, “blivit med båt” skulle tycka att det var kul med en sån här bok för att lära sig vad allt heter på ett roligt sätt, berättar Malin Roca Ahlgren.

 

Ny barnbok om språket till sjöss
Malin Roca Ahlgren. Foto: Speja förlag

 

Kommer det en uppföljare?

– Inget som är planerat än, men man vet ju aldrig. Det beror nog på hur poppis denna blir.

Var den rolig att skriva?

– Ja, jättekul. Jag försöker alltid sätta mig in i barnets perspektiv och hur de tänker och vad de undrar. Det är alltid roligt.

Berätta gärna lite om dina egna båtminnen och hur ditt förhållande till båtar och sjöliv ser ut?

– Jag är uppvuxen på sjön på somrarna. Hela min barndom och tonårstid tillbringades på båtar och i skärgården så fort vädret tillät. Som vuxen har jag haft en segelbåt som pappa och jag byggde, men det var innan jag flyttade till Spanien. På senare år har jag seglat i Medelhavet i några veckor, men äger ingen egen båt idag. Jag har väldigt många båtminnen. När jag tog förarbevis, när jag lärde mig köra, när jag för första gången fick styra, lägga till mm. Jag satt på bryggan och lärde mig knopar, jag lyssnade på SMHI och målade och fernissade båtarna när de låg på land. Skärgårdslivet gav mig harmoniska, naturnära och stressfria somrar, som jag idag saknar hela tiden. 

Quiz: Kan du båtlivets oskrivna regler?

Quiz: Har du koll på båtspråket?

Quiz: Vad vet du om kända båtfilmer?

Quiz: Har du koll på båtspråket, del 2


Text: Martin Strömberg • 2019-05-10
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top