Har du fortfarande båten i sjön? Är den omålad i botten? Glöm inte bort att dessa småkryp är på krigsstigen även på höstkanten. Foto: Getty Images

Artiklar

Ny havstulpanvarning i dessa områden

Ligger båten fortfarande i? Är den inte bottenmålad? Då finns det en sak du borde hålla ett extra öga på, så slipper du en del extrajobb när du tar upp. Häromdagen kom en havstulpanvarning för flera delar av landet.

Text: Redaktionen • 2016-09-07 Uppdaterad 2021-06-09

Häromdagen kom säsongens första havstulpanvarning för Västernorrland. För andra gången i år är också havstulpanlaverna på gång i Stockholm, Blekinge och Skåne. Lokala avvikelser kan förstås förekomma men om du har en omålad båt och vill vara på den säkra sidan, så är det läge att styra mot närmaste båtbottentvätt.

Hur kollar jag om havstulpanerna är på väg att sätta sig på min båt?

Här kommer ett tips från Skärgårdsstiftelsen:
Det förekommer alltid lokala skillnader inom län eller områden både när det gäller tidpunkten för fastsättning och mängden havstulpaner. Därför är rekommendationen att man själv håller koll på sin båtbotten.

Det bästa är att dra med handen under båten för att känna om det finns påväxt och avgöra om havstulpanerna håller på att sätta sig fast. Det finns flera organismer som växer på båtbottnar men havstulpanerna är de enda som känns som vassa och spetsiga knottror.

 

Här hittar du en karta över var du har din närmaste båtbottentvätt:

www..batmiljo.se

Vill du få havstulpanvarningen i din mejlbox eller direkt i mobilen, gå in här:

www.skargardsstiftelsen.se

Så slipper du havstulpaner på propellern

TV: Så förbereder du båten inför vintern

Här är den nya trenden bland motortjuvar


Text: Redaktionen • 2016-09-07
ArtiklarLivetOmbordBåtbottentvättBottenfärgBottenmålning
Scroll to Top