Arcona 415 blir den första serieproducerade segelbåten med eldrift som standard // Foto: Arcona

Artiklar

Nya Arcona 415 – med Zero Emission-framdrift

"Eldriften är här för att stanna"

Text: Martin Strömberg • 2021-08-26 Uppdaterad 2021-10-05

 

Arcona 415 blir den första serieproducerade segelbåten med eldrift som standard. Det är en del av företagets vision att ha den största flottan av elektriska ”Zero Emission”-båtar på vattnet. Den första modellen var Arcona 380Z, som sjösattes 2015.

Pressmeddelande:

– Eldriften är här för att stanna. Våra performance cruisers kommer alltid segla fantastiskt bra, men i lätta vindar när man behöver använda motorn, är elektrisk framdrivning vägen framåt, säger Urban Lagnéus, vd för Arcona Yachts.

– Våra kunders behov är i förändring och vi ville utveckla designen av Arcona 415 för att reflektera det. Vi får ofta förfrågningar om en båt som är stor nog att segla med vänner eller vuxna familjemedlemmar, vilket gör att efterfrågan på båtar med tre eller två hytter med ett extra badrum är stor. Arcona 415, med sina smäckra linjer, moderna skrovform, á?ppna akterspegel, lättillgängliga förvaringsutrymmen och ökade ljusinsläpp, för med bravur vidare arvet från Arcona 410 och är en sann performance cruiser, genomtänkt in i minsta detalj. Båten levereras med en elmotor på 15 kW, med motsvarande prestanda som en 50 hk dieselmotor, i våra båtar mellan 40 och 43 fot.

Arcona samarbetar med Oceanvolt som leverantör – ett av världens ledande företag inom design och tillverkning av elektriska framdrivningssystem. Det lätta eldriftssystemet nyttjar båtens propeller för hydroregenerering för att ladda upp batteribanken när båten seglar. Hur snabbt batterierna laddas upp via denna process beror på hur fort båten seglar, men kunder har rapporterat att det räcker med 3,3 knop.

Fördelarna med elektrisk framdrift är flera; från att slippa ljud och avgaser till låga utsläpp och större boyta under däck samt enkelt underhåll.

– Vi måste alla dra vårt strå till stacken när det gäller klimatförändringen. Att vara det första serietillverkande båtvarumärket med Zero Emission eldrift som standard är ett viktigt steg för att våra kunder ska kunna njuta av seglingen, på Arconas vis. De nya funktionerna på Arcona 415 i kombination med eldrift som standard gör att vi sätter en ny standard och säkerställer att Arcona 415 håller sig i framkant bland de moderna performance cruisers som finns på marknaden idag, säger Urban Lagnéus.

Info: www.arconayachts.se

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Najad köper Arcona


Text: Martin Strömberg • 2021-08-26
ArtiklarArconaElbåtarLivetombord.seSegelbåt
Rulla till toppen