Foto: Jesper Björnstedt

Artiklar

Nya sjökorten utlovar genvägar i skärgården

Under sommaren har kartograferna på Hydrographica detaljstuderat Stockholms skärgård. Tanken är att öppna upp nya vägar för fritidsbåtar.

Text: • 2016-09-14 Uppdaterad 2021-06-09

Stora delar av Stockholms skärgård är mer eller mindre outforskad då lodningen av djup går tillbaka till mätningar gjorda för flera hundra år sedan. Men företaget Hydrographica jobbar för att öppna upp Stockholms skärgård för fritidsbåtar med så kallat vitt vatten, vatten där det är kartlagt att fritidsbåtar kan köra.

– Det var någon som sa till mig att skärgården har blivit dubbelt så stor nu tack vare våra sjökort. Och det kanske stämmer eftersom våra sjökort innehåller mer ”vitt” vatten än de tidigare sjökorten, säger Jesper Sannel som är kartograf på Hydrografica till Tidningen Skärgården

Årets mätningar är till för en ny upplaga av sjökorten med tema genvägar i skärgården som kommer att vara klar till båtmässan i vår. 

– Vi försöker jobba med så exakta djup- och positionsangivelser som möjligt. I de gamla sjökorten är positionssäkerheten plus minus femtio meter som sämst. Det fungerar inte idag. Ute i ytterskärgården är det direktavgörande att positionen är säkerställd med bättre noggrannhet. Våra sjökort har en positionsnoggrannhet på fem meter som sämst, säger Jesper till Tidningen Skärgården. 

Läs hela artikeln här. 

Nu kan sjömätningen i Stockholms skärgård bli bättre

Här är de 8 bästa navigationsapparna för surfplattan och mobilen

Test: Så bra är Navicos nya 3D-ekolod

Här går segelturen rakt in bland klipporna


Text: • 2016-09-14
ArtiklarLivetOmbordNavigationTeknik
Rulla till toppen