Luta dig tillbaka i sittbrunnen och njut av semestern. Låt någon annan sköta bunkringen av mat istället. Foto: Lars Ericsson/Daniel Boström

Artiklar

Nya smarta servicen löser båtsemesterns jobbigaste problem

Glöm svettigt storhandlande på köpcentrum mitt i semestern.

Text: Jessika Ericsson • 2017-06-21 Uppdaterad 2021-06-10

Nu finns möjligheten att beställa maten på nätet och få den utkörd till båten. Än så länge bara i vissa skärgårdar, men utbudet ökar.

Hur kul är det att avbryta det sköna båtlivet i skärgården för att behöva köra in till fastlandet och handla mat? Mitt i semestern, och precis som det högt efterlängtade högtrycket seglar in. Inte det minsta kul, svarar nog de flesta. Kanske tvingas man dessutom ägna en hel dag åt att åka lokalbuss, eftersom den kustnära butiken har bommat igen för gott och närmsta mataffär ligger i ett köpcentrum. 

Att bunkra förnödenheter tillhör inte båtsemesterns höjdpunkter direkt. Nog vore det skönt om det gick att beställa matkassarna direkt till båten istället? Den möjligheten finns faktiskt redan. Men ännu så länge bara på några fåtaliga ställen, visar Praktiskt Båtägandes kartläggning.

Nästa sida: Så funkar tjänsten

 

 

 

 

 

 

Nya smarta servicen löser båtsemesterns jobbigaste problem
Ibland har man bara ingen lust att åka in till stan och handla mat. Beställ maten till bryggan istället. Fullt möjligt på vissa håll. Foto: Lars Ericsson

Mest utvecklad är tjänsten i Stockholms skärgård. Här erbjuder företaget Mathem.se, i samarbete med VTS, utkörning av matvaror till en angiven bryggplats eller till och med direkt till akterspegeln i naturhamnen, om så önskas. Jonas Vedsmand är en av initiativtagarna till tjänsten.

– Eftersom det under lång tid har blivit allt svårare att få tag på livsmedel i skärgården, och jag brinner för en levande skärgård, ville jag prova om näthandel med utkörning kunde fungera.

Det hela började som ett småskaligt projekt sommaren 2015. Då med en enda båt som levererade varorna. Men redan till sommaren därpå ökade efterfrågan så mycket att det krävdes fem båtar för att hinna köra ut alla beställningar.

Läs mer: 5 upplevelser du bör ta båten till i sommar

– Mellan den 15 juni och 15 augusti i fjol körde vi ut 30 ton mat till båtar och sommarstugor i Stockholms skärgård. Den kommande sommaren tror vi att efterfrågan kommer att öka ytterligare, säger Jonas. 

Jonas Vedsmand ser en stor potential för utkörning av matvaror. Ambitionen är att växa ytterligare både geografiskt och med fler kringtjänster. Men först ska logistiken i Stockholms skärgård förfinas. Det är en utmaning att leverera färskvaror till sjöss. 

Beställning och betalning görs på Mathems hemsida på samma vis som då maten ska levereras till en fast bostadsadress. Men istället för att ange en hemadress anges en position där båten ligger. Utkörning kan ske till i stort sett hela Stockholms skärgård, förutsatt att djupet är minst en meter. Utkörning sker dagen efter det att beställningen är gjord och under 2016 var kostnaden 295 kronor per leverans.

– Till kommande säsong inför vi en ny tjänst som vi kallar ”pick-up points”. Det är utlämningsställen där det går att hämta upp sin beställning, och då blir priset lite lägre. Ett sådant exempel är Café Ankaret på Sandhamn som vi har inlett ett samarbete med, och vi jobbar på att få klart med fler innan sommarsäsongen är här, säger Jonas.

Nästa sida: Så fungerar transporten

För att hålla sjötransporten, som är den kostsammaste delen i transportkedjan, så kort som möjligt sker omlastning i Stavsnäs, Vaxholm, Furusund och några fler skärgårdsnära platser. Utkörningen sker med rib- och arbetsbåtar som utrustats med frysar ombord. Matvarorna packas i speciella påsar och läggs sedan i lådor med kylklabbar. För att förenkla hanteringen klassas all mat som inte är fryst som kylvaror. Vid hårt väder surras lasten.

– Hittills har det aldrig hänt att vi inte lyckats leverera i tid. De flesta beställningar kommer från mellersta skärgården där det sällan blir riktigt hårt väder, men vi har haft leveranser till långt ut i ytterskärgården. Till kommande säsong specialbygger vi skåp till båtarna för att underlätta hanteringen ytterligare, säger Jonas.

Läs mer: Väderöarna – sol, vind och idyllisk natur

Det har hörts en del kritiska röster som varnar för att små lokala skärgårdsbutiker riskerar att bli utkonkurrerade. Jonas Vedsmand delar inte den uppfattningen. Istället anser han att Mathems tjänst snarare är ett komplement. 

– Det vi erbjuder är ett alternativ till storhandlingen som annars skulle ske på någon stormarknad i ett köpcentrum. Behovet att kompletteringshandla i skärgårdsbutikerna tror jag snarare kommer att öka, då semesterfirare kan stanna längre tid ute i skärgården. Skulle fler matbutiker haka på och erbjuda båtleveranser ser vi det bara som positivt. Efterfrågan växer, så det finns utrymme för fler.

Nästa sida: Utkörning utanför Stockholmsområdet

Nya smarta servicen löser båtsemesterns jobbigaste problem
Än så länge är nätfiske vanligare än nätbunkring runt kusterna. Frågan är hur det ser ut om några år. Foto: Lars Ericsson

Så långt Stockholms skärgård. Men hur ser det ut med näthandel och utkörning på andra håll? I många välbesökta turistområden längs västkusten, i Ålands skärgård, på Jungfrukusten och på Höga kusten är välsorterade livsmedelsbutiker lätträknade. För den som är ute i båten en längre tid är det svårt att hitta hamnar som erbjuder bra bunkringsmöjligheter.

Vår stickprovskontroll bland matbutiker runt kusten visar att det är få handlare som erbjuder möjligheten att bunkra på nätet med utkörning till båten. Men de butiker som vågat satsa är positiva. 

Ett exempel är Ica Nära-butiken i den halvslumrande orten Ullånger, som med sina rosa bilar kör ut matvaror till hela Höga kusten-området 

– Vi startade den här tjänsten i maj 2016 och intresset har varit enormt. Nu har vi en online-ansvarig i butiken som ser till att varorna packas så fort det kommer in en beställning, säger handlaren Roine Nilsson.

Dagen efter att maten beställts i Ica Ullångers nätbutik körs den ut till den angivna adressen. En brygga vid vägs ände går lika bra som en adress i ett sommarstugeområde. I kustområdet närmast utanför Ullånger, med välbesökta gästhamnar som Bönhamn och Norrfällsviken, sker utkörningen mellan klockan 12:00 och 14:00 dagen efter att beställningen gjordes. Lite längre bort, som i Skagshamn eller Skeppsmalen i nordligaste delen av Höga kusten, sker leveransen mellan klockan 16.00 och 19:00.

Ica Nära i Ullånger har valt att satsa på egna bilar för utkörning. Det går med andra ord inte att få leverans till någon av öarna, men väl till alla fastlandshamnar med vägförbindelse. Servicen kostar en hundralapp. Handlar man för mer än 800 kronor är det fraktfritt.

Utöver Ica Nära i Ullånger är det bara en butik till i Höga kustenområdet som erbjuder utkörning. Och så ser det ut på många håll. Inom Ica-koncernen är det upp till de enskilda handlarna att driva sin egen butiks e-handel. De bestämmer också själva vilken service butiken ska erbjuda. Därför skiljer det en del i utbudet. Några Ica-butiker har utkörning av varor till en fast eller tillfällig adress, vissa har internetbeställning men kunderna måste själva hämta maten i butiken, medan andra inte har någon e-handel alls. 

En sökning på Icas hemsida för hemleverans visar att det är ytterst få kust- och skärgårdsområden där tjänsten att få maten utkörd erbjuds. På västkusten finns det, enligt hemsidan, ingen Ica-butik med utkörning till turistorter som Fjällbacka, Hunnebostrand eller Havstenssund.

Även dagligvarukedjan Coop bedriver elektronisk handel. Det mesta av sortimentet går att beställa online. Men utkörning erbjuds bara i vissa områden. Och då enbart till fasta bostadsadresser. 

Utkörning av matvaror till båt eller båthamn är inget som Coop satsar på. I alla fall inte de närmaste båtsäsongerna. Det kan möjligen vara något som blir verklighet i framtiden, meddelar Coops presstjänst.

Det fanns en tid då det var tillräckligt bra att det gick att få med sig en veckoranson av konserver i båten. Idag är det inte många som nöjer sig med ravioli i tomatsås och majs på burk under den korta och efterlängtade båtsemestern. Är det semester så är det. Då vill vi kunna njuta. Där ingår inte tonfisk på burk.

De allra flesta fritidsbåtsåkare vet att uppskatta nybakt bröd, en välsorterad delikatesschark och fräscha grönsaker. Samtidigt är utbudet av mataffärer längs kusterna skralt. På många håll kan det vara både tidsödande och krångligt att ens ta sig till en liten närbutik.

Idag när det mesta kan beställas på internet, med leverans till dörren nästan oavsett var i landet man bor, är det konstigt att matbeställning på nätet med leverans till tillfälliga adresser som en bryggplats i en gästhamn inte är mer utbredd. Speciellt som det fåtal företag som redan kör ut matvaror till båtburna kunder verkar se en stadigt ökad efterfrågan.

Men kanske kommer de flesta av oss att kunna klicka hem maten till båten i en mer nära framtid än vi tror?

Väderöarna: Sol, vind och idyllisk natur

TV: Världens största segelfartyg sjösatt – ägs av svensk

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar

Resmålet Nassa Skärgård: En ny ö för varje dag


Text: Jessika Ericsson • 2017-06-21
ArtiklarpraktisktbatagandeGästhamnPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen