151314.jpg

Artiklar

Nybörjaren 6: Nybörjartur

Första intrycket av en ny båt är alltid lite speciellt. Det tar en liten stund att fatta hur reglagen fungerar och hur den svarar på gas och roder. Följ med oss ut när redaktionen var ute på första turen med vår nyinköpta Crescent 535 Classic.

Text: Redaktionen • 2008-02-20 Uppdaterad 2021-06-09

Det blåser en del när vi lägger ut från vår båtplats i Fisksätra. Vid ratten sitter Linda Linnskog Rudh. Hon styr ut mot Baggenstäket för vidare färd ut mot öppnare vatten. Det är första gången hon kör båten och inledningsvis provar hon att öka farten lite i taget för att hinna med att uppfatta hur den beter sig i vattnet. Vågorna slår mot fören och vår Crescent 535 Classic stampar en del innan Linda hittat en behaglig marschfart. Ganska snabbt släpper den första tveksamheten och hon känns trygg vid ratten.

– Den känns väldigt säker och lätt att köra och den bjuder inte på några negativa överraskningar. Jag tycker det är en väldigt bra båt för den som är lite ovan på sjön, säger hon.

När vi kommer ut en bit på Baggensfjärden byter vi förare och Lena Lauren sätter sig vid ratten. Även hon växer in i rollen och prövar sig fram för att få kläm på båtens egenskaper. Vi möter passagerarbåten Gustavsberg III och den drar upp stora svallvågor som vi möter med lite för hög fart. Båten hoppar och stampar som en såpad tvålkopp. Den är för liten för att skära vågorna på ett bra sätt. Nästa gång vi möter en större båt drar Lena ner på farten och låter båten gunga mjukt över svallvågorna.

En båt för nybörjaren

Säkerheten är kanske det viktigaste som du bör tänka när du som nybörjare ska titta efter en båt. Allt annat kommer i andra hand. Har du ingen större erfarenhet är det bra om båten är lätt att hantera och att den har en motor du kan lita på. Alla är vi barn i början och kanske redan andra säsongen kan du byta upp dig både vad gäller motorstyrka och båtstorlek. En HT-båt som Crescent 535 eller en öppen styrpulpetbåt med en nyare utombordare är bra nybörjarbåtar. Har du ingen erfarenhet av sjöliv är det också väldigt bra om du tar ett Förarintyg för att få en grundläggande utbildning. Ett bra tips är också att du tar med någon som är mer erfaren än dig själv ut i båten och att den personen får visa hur du utför de mest grundläggande momenten.

En egenhet som påverkar alla motorbåtar är propellerns rotationsriktning. De flesta utombordare och drev har en propeller som roterar medsols sett akterifrån, vilket medför att den pressar aktern åt höger och vrider båten mot vänster. På mindre modeller som Crescent 535 märker du av det om du släpper ratten. Efter en stund svänger båten av mot babord. Rotationsriktningen gör också att svängradien är bättre åt vänster än åt höger. Propellerns påverkan blir tydligast när du backar. Om den snurrar medsols är det svår att styra aktern mot vänster. Även om du ger fullt rattutslag går båten rakt bakåt. Svänger du mot styrbord däremot svarar den direkt.

Stressig angörning

Vår tur med redaktionsbåten fortsätter ut mot Strömma kanal. På vägen testar vi några av de enklaste manövrerna som att backa, angöra en brygga på både styrbords- och babordssida, ankra i naturhamn och på svaj, gira i full fart och svänga i trånga utrymmen.

När vi kommer fram till Strömma gör vi ett stopp för att käka lunch. Det blir lite trixande när jag ska lägga till vid y-bommen som jag styr in mot från höger. Båten svarar inte direkt och det blåser en del vilket gör att den driver iväg eftersom den är ganska flatbottnad. Den enkla angörningen blir snabbt smått kaotisk. Stressen ökar när vi allt för hastigt närmar oss en vräkig segelbåt som ligger förtöjd intill vår tilltänkta angörningsplats. En snabb manöver med backen räddar oss från att gå emot och med hjälp av båtshaken kan vi dra oss in på rätt plats. Det blir inte alltid som man tänkt sig men vi lyckas lägga till utan att någon båt eller människa kommer till skada och det är ändå det viktigaste
Efter en välförtjänt lunch vänder vi åter mot vår hemmahamn igen. Linda och Lena byts om att köra båten och med tiden blir de allt varmare i kläderna.
– Med lite mer övning tror jag inte det skulle vara några problem att åka ut med den här båten själv. Den känns väldigt säker, säger Lena Lauren.

Nybörjaren 7: Bli säkrare vid på sjön

Av: Samuel Karlsson

Nybörjaren 1: Hjälp – jag vill köpa en båt!

Nybörjaren 3: Ett inställt båtköp är också ett båtköp

Nybörjaren 4: Nybörjarbåten i hamn

Nybörjaren 5: Från allergimedicin till öskar

Nybörjaren 7: Bli säkrare på sjön


Text: Redaktionen • 2008-02-20
ArtiklarLivetOmbordGuider
Rulla till toppen