1270077.jpg

Artiklar

Nya finska alumärket Modius är sjösatt

 Nu har nya finska märket Modius sjösatt sin första modell, en 34-fotare.

Text: Livetombord.se • 2016-05-12 Uppdaterad 2021-06-09

 

– Det har tagit extra lång tid, vi testkörde första gången tre dagar före julafton. Nu är den testad, CE-märkt och beter sig precis som vi ville, säger Modius nöjde vd Jari Ahoranta.

Modius är, som vi tidigare skrivit, en helt ny tillverkare av hyttbåtar. Men till skillnad från de råbarkade svenska alubåtarna från Anytec, Arronet med flera och finska plastbåtar som Targa kombinerar Modius 34 aluminiumbygge med plastbåtsfinish. Med hjälp av många arbetstimmar, en hel del spackel och färg ser Modius ut som en plastbåt. 

Under den fina ytan gömmer sig dock det superstarka, 6 millimeter tjocka aluskrovet som enligt Jari Ahoranta ger en betydligt starkare konstruktion än vad glasfiber kan erbjuda.

Då Weldtec/Modius, som ligger i finska Borgå, tidigare byggt arbetsbåtar faller det sig naturligt att Modius 34 blir en fritidsbåt för proffsanvändare. 

Modius 34 har en inredning som ska falla charterbåtsköparna på läppen. Hytten är stor och rymlig med gott om sittplatser, medan akterdäck är helt rent för att passa fiskare och den som vill lasta mycket grejer. Inredningsstilen är sobert traditionell med mycket teak, men inte lika prålig som den närmaste finska konkurrenten Brizo, vars alubåtar med superfinish till konceptet i övrigt liknar Modius.

Kvaliteten verkar vara på topp, vilket förstås ger ett avtryck i prislappen. Med dubbla Yanmarmotorer på 260 hästar styck gör Modius cirka 34 knop och kostar strax över 4 miljoner svenska kronor.

 

Här är nya aluminiumbåten som ska utmana Targa och Sargo

TV: Här provkör vi klassikern Targa 32


Text: Livetombord.se • 2016-05-12
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen