Det var den 28 september 1994, som färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm // Foto: Getty Images

Artiklar

Nytt lagförslag kring Estonias gravfrid på väg

Öppnar för nya undersökningar av fartygskatastrofens orsak

Text: Martin Strömberg • 2021-01-14 Uppdaterad 2021-01-14

 

Ett nytt lagförslag om ändringar i gravfriden kring Estonia ska vara klart i mars.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerade på torsdagen riksdagens utrikesutskott om lagändringsarbetet, enligt TT.

Planen är att en promemoria med lagförslaget ska skickas ut på remiss inom kort. Justitiedepartementet siktar sedan på att ha ett lagförslag klart att skicka till lagrådet för synpunkter i mars.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft i sommar.

Tanken är att det ska vara möjligt för Statens haverikommission att göra vissa undersökningar kring vraket. Bakgrunden är den tv-dokumentär som kom i höstas och som innehöll nya uppgifter om hål i Estonias skrov.

För att kunna undersöka de nya uppgifterna närmare har Haverikommissionen begärt ändringar i speciallagen om gravfrid runt Estonia.

– Vi ser inte framför oss att vi ska ändra gravfridslagen i grunden. Det vi tänker oss nu är att möjliggöra för Haverikommissionen att göra de undersökningsåtgärder de vill göra, säger Damberg, enligt TT.

– Det handlar inte om att dyka med människor. De kommer att använda andra tekniska möjligheter och de kommer att genomföra de här undersökningarna på ett så varsamt sätt som möjligt för att respektera den gravfrid som råder.


Text: Martin Strömberg • 2021-01-14
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top