Det gick undan ordentligt för HiQ4 under årets Race // Foto: Henrik Trygg//ÅF Offshore

Artiklar

Nytt rekord runt Gotland

Segraren: "Quite a nice trip"

Text: Martin Strömberg • 2019-07-03 Uppdaterad 2021-06-09

Många båtar bröt årets ÅF Offshore Race.

Men enligt segrande skepparen, Bouwe Bekking, på VO65 HiQ, var årets upplaga av runt Gotland inga större problem.

– It was quite a nice trip, sa holländaren som under senaste Volvo Ocean Race under teamnamnet Brunel gjorde sin åttonde start i den tävlingen och blev därmed historisk.

Det var en nöjd Bouwe Bekking som klev iland i Sandhamn efter rekordseglingen. Att slå rekordet CQS hastighetsrekord från förra året med nästan 2 knop är så klart en av anledningarna att karakterisera årets ÅF Offshore Race som ”quite a nice trip”.

Men Bouwe var också ödmjuk.

– Någon kommer att slå det här rekordet, kanske redan nästa år, men det är ju alltid trevligt att slå rekord. Och att dessutom göra det med en sån fantastisk besättning gör inte saken sämre.

 

Nytt rekord runt Gotland
Foto: Henrik Trygg//ÅF Offshore

Bouwe hyllar också ÅF Offshore Race spektakulära seglingsformat, med starten i centrala Stockholm och den i hans ögon något nervösa utseglingen genom skärgården. Men när det gäller den andra VO65an var han aldrig riktigt nervös.

– Vi låg före dem hela vägen, ett tag så mycket som 10 distansminuter så vi hade koll på dem. Men det är klart, strax innan målgång hade vi ett åskväder strax väster om oss och vi låg i verkligt svaga vindar. Då är det klart att jag tänkte lite Volvo Ocean Race och det som hände där… Det här är kappsegling och man kan aldrig ta saker för givet.

Med ombord fanns också gedigen svensk navigationskunskap i form av ingen mindre än Roger Nilson, Sveriges mest meriterade havskappseglare.

– Jag skulle inte säga att det var en tuff segling. Men det gick fort och det var vått när man var på däck. Att det skulle bli rekord förstod jag nog när vi kom ut på havet. Hade skärgårdseglingen tagit för lång tid hade vi inte klarat det. Vi jobbade med Lage Larsson, det är nog trettionde gången jag gör det, och det stämde väldigt bra. Det är ju också så att den här båten makalös den är gjord för södra ishavet och när det blåser mycket. Inte en enda millimetergrej gick sönder. Vi var ett jättebra gäng ombord, Bouwe har jag inte seglat med på många år, även om vi gjort två Volvo Ocean Race projekt tillsammans. Sen var det ju kul att få segla med Anders Lewander, det är ju nästan märkligt att vi inte seglat ihop. Han är jätteduktig och det har varit kul. Sen är ju Pelle Norberg med också som projektledare som fått ihop allt det här. Han har också jobbat hårt för det här.

Fakta: Det nya rekordet är en snitthastighet över banans 352,1 distansminuter på 13,01 knop.

Ludde Ingvall satte nytt fartrekord runt Gotland

TV: Maxad superbåt seglar ÅF Offshore Race

Marcus Wallenberg och Bugia Bianca vann ÅF Offshore Race


Text: Martin Strömberg • 2019-07-03
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen