I en nödsituation är tid avgörande och med tydlig synlighet kan båtar i ens omgivning se att man befinner sig i nöd.

Artiklar

Nytt svenskt Nödsignalsystem

Underlättar möjligheterna till snabbare hjälp.

Text: Martin Strömberg • 2020-11-18 Uppdaterad 2021-06-09

 

UseaMe är ett helt nytt – patentsökt – Nödsignalsystem som underlättar möjligheterna till snabbare hjälp vid sjönöd.

Ett tryck på en SOS märkt knapp och båtens samtliga lanternor börjar synkroniserat påkalla uppmärksamhet genom att blinka den internationella SOS-signalen. I en nödsituation är tid avgörande och med tydlig synlighet kan båtar i ens omgivning se att man befinner sig i nöd. Dessutom, SAR som är på väg kan snabbare lokalisera den nödställde bland flera andra båtar.

– Jag insåg behovet av att synas på ett enkelt sätt, då mobiltelefonen blivit allt vanligare, och ofta enda sättet, att larma ”sjönöd” med. Säger Peter Westh som tagit fram UseaMe.

Han seglade redan på 80-talet med legender såsom Roger Nilsson och Magnus Olsson, och han har de senaste 10 åren jobbat åt ett av Stockholms större segelsällskap.

– Där träffar jag allt ifrån rutinerade långseglare till nya medlemmar som just köpt sin första båt, och jag har erfarit att vem som helst kan hamna i sjönöd.

Under 2021 kommer UseaMe att finnas tillgänglig för Europeiska båtbyggare samt för eftermarknaden med introduktion i Sverige nu i vinter 20/21.

Riktpris till slutkonsument kommer vara kring 1500 SEK (150 €). UseaMe kommer tillverkas i Sverige nu under vinterhalvåret.

Mer info: www.useame.se

Gör det själv: Bygg din egen tjuvskrämma

Undvik att motorn fryser sönder

Klassikern: Albin 82 MS


Text: Martin Strömberg • 2020-11-18
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen