Lördagen den 30 november kör Ocean Bus sin premiärtur i Göteborg // Foto: Ocean Bus

Artiklar

Ocean Bus har premiär i Göteborg

"Jag har kämpat länge"

Text: Martin Strömberg • 2019-11-28 Uppdaterad 2021-06-09

Amfibiebussen Estelle har tagit hundratusentals passagerare runt Stockholms stad och vatten sedan 2014, nu har den kommit till Göteborg.

Ocean Bus tar sig feram delvis på land, delvis på vattnet och premiärturen är på lördagen den 30 november.

I Göteborg kommer bussen ta turister och göteborgare förbi kända sevärdheter som Sjömanshustrun, Feskekörka och Liseberg. I Klippan tar en specialbyggd ramp ner bussen i vattnet i en vattenkaskad, där den tar en tur under Älvsborgsbron och förbi Eriksbergs bockkran.

– Det har varit mycket krångel med myndigheter kring den där rampen. Till slut fick vi hitta en konstruktion som gjorde att vi slapp gräva i botten. Jag är väldigt glad att vi äntligen har lyckats och är på gång. Jag har kämpat länge för att det här ska bli verklighet, säger Oskar Sjölund som är delägare och ansvarig för Ocean bus i Göteborg, till gt.se.

Han jobbar sedan tidigare med sjöfart, men då i maskineriet. Nu är han kapten för Ocean bus.

– Det är egentligen ingen fara i vattnet, det är mer att hålla koll på på land. Man delar trafik med elsparkcyklar, fotgängare och mängder av bilister, säger han.

Amfibiebussen är i grunden en Volvolastbil som bröderna Max och Paul Ekwall, grundare av Ocean bus, köpte ny från fabrik. Den skickades från Göteborg till USA där den demonterades och sattes ihop i ett specialbyggt skrov av aluminium. Nu är den i Stockholm och snyggas upp inför premiären.

– Folk frågar oss ofta vad som händer med hjulen, svaret är absolut ingenting. De fälls tyvärr inte in i skrovet som James Bonds gamla Lotus, säger Paul Ekwall.

TV: Här kör vi bussen rakt ner i vattnet


Text: Martin Strömberg • 2019-11-28
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen