Första båten till nästa Volvo Ocean Race är klart. Och skepparen har varit med förr, men har då mest spenderat sin tid här framme. Foto: Ricardo Pinto

Artiklar

Och första båten i nästa Volvo Ocean Race är…

Idag presenterades den första båten som ska delta i nästa upplaga av Volvo Ocean Race, som startar hösten 2017. Och båten kommer segla under en välkänd flagg i VOR-sammanhang. Skepparen har också varit med förut i tävlingen, men aldrig tidigare som skeppare.

Text: Jens Augustinsson • 2016-07-05 Uppdaterad 2021-06-09

Pressmeddelande från Volvo Ocean Race:

Nederländska Team AkzoNobel blev idag det första laget som presenterat att de ska delta i Volvo Ocean Race 2017-18, drygt 15 månader innan starten av tävlingen. Laget backas upp av AkzoNobel, ett globalt företag inom färg- och ytbehandling med högkvarter i Amsterdam, över 45 000 anställda världen över.

Båten kommer att ledas av Simeon Tienpont (NED) som ställer upp i Volvo Ocean Race för tredje gången men gör sitt första race som skeppare. Efter att ha gjort sin debut med laget ABN AMRO TWO 2005-06 återvände han till världens tuffaste havskappsegling ombord på Team Vestas Wind under de två sista etapperna av den senaste upplagan av tävlingen. Nu är han mycket nöjd med att tävla för sitt hemland och leda det nya laget.
– Jag är hedrad och tycker det ska bli otroligt spännande att vara skeppare för Team AkzoNobel, säger Tienpont.

Under sin framgångsrika seglingskarriär har 34-åringen också vunnit två omgångar av America’s Cup – med BMW Oracle Racing i den 33:e upplagan och med Oracle Team USA i den 34:e och senaste upplagan. – Jag och AkzoNobel är båda fokuserade på en hög prestationsnivå och vi delar en passion för framgång. Jag kan knappt vänta på att starta racet.

Och första båten i nästa Volvo Ocean Race är...
Tvåfaldiga VOR-seglaren och dubbla America’s Cup-mästaren Simeon Tienpont från Nederländerna blir skeppare på den holländska båten Team Akzo Nobel, som är först ut med att annonsera sitt deltagande i nästa upplaga av tävlingen. Foto: Team Akzo Nobel

Mark Turner, VD för Volvo Ocean Race är mycket nöjd med det nya laget i tävlingen.
– Det är spännande att det första laget presenterar sig så här tidigt, att de backas upp av ett globalt varumärke och att de har en debutskeppare. Det är tre mycket positiva punkter för Volvo Ocean Race.
– Rutten för den kommande upplagan kommer att ha mer action, mer fart, fler tuffa sjömil och besöka fler hamnstopp än tidigare men göra det under en kortare tid. Det är en utveckling som tar tävlingen närmare sina rötter och sitt arv samtidigt som den stärker sitt kommersiella värde och affärsmodell för sponsorer.

Team AkzoNobel representerar ett land som inte bara har en rik maritim tradition utan också en speciell koppling till Volvo Ocean Race. Tävlingen har vunnits av nederländska lag tre gånger: 1977-78, 1981-82 och 2005-06. Den nederländska seglingslegendaren Conny van Rietschoten är fortfarande den enda skepparen som vunnit tävlingen två gånger i rad.

2013 tog Tienpont emot Conny van Rietschoten Trophy – den mest prestigefulla seglingsutmärkelsen i Nederländerna – och han är stolt över att följa i ”The Flying Dutchmans” fotspår.
– Folk i Nederländerna tycker mycket om den här regattan och det är tack vare Conny van Rietschoten, förklarar han. Han tog tävlingen, som då hette Whitbread till en helt ny nivå. Han byggde sin båt på ett ypperligt båtvarv i Nederländerna och rekryterade professionella seglare i hela världen.

Ingen vill segla med henne – trots meriter från Volvo Ocean Race

Se Volvo Ocean 65 i genomskärning

Andra dödsfallet i amatörkappsegling runt jorden


Text: Jens Augustinsson • 2016-07-05
ArtiklarLivetOmbordJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen