Här syns en vy över Oslofjorden och en bild från norska polisen. Montage: Istock, Norska polisen

Artiklar

Okända båtkyrkogårdar har hittats – kan ge båtägare fängelse

Polisen har hittat flera hittills okända vrak på Oslofjordens botten. Nu riskerar båtarnas ägare fängelse, rapporterar VG.no.

Text: Annika Jeppsson • 2016-08-04 Uppdaterad 2021-06-09
Så slår båtägare mynt av nya Pokémon-trenden
Båtar fortsätter sprida gifter – trots förbud

Fynden rör sig om ett tiotal båtar, som efter tips från fiskare och allmänheten, har upptäckts med hjälp av radar. Nu misstänker norsk polis att båtarna kan ha hamnat på botten på olaglig väg, rapporterar VG.

Enligt den norska tidningen ligger de utspridda på fem olika platser i Inre Oslofjorden. Tre av dessa platser har ett djup på upp till 20 meter – och där kan det finnas så mycket som mellan tio och tjugo båtar. Att så många ska ha sjunkit på naturlig väg är osannolikt, menar polisen.

Nu misstänker de att en del av båtarna har hamnat i fjorden på olaglig väg, till exempel genom försäkringsbedrägeri eller att ägarna helt enkelt själva har sänkt dem för att slippa betala för omhändertagandet.

– Det här är inte bara olyckor för att uttrycka det på det sättet, säger Eigil Haugen vid Oslopolisens sjötjänst, till VG.

Okända båtkyrkogårdar har hittats – kan ge båtägare fängelse
Foto: Norska polisen

Små jollar till större fartyg

Storleken på båtarna varierar – till tidningen uppger polisen att det rör sig om allt från små jollar till större fartyg.

– Nästa naturliga steg vore att skicka ner dykare för att undersöka föremålen närmare. Om det visar sig att det inte finns en naturlig förklaring till att båtarna ligger på havsbotten, kommer vi undersöka saken ytterligare, säger Eigil Haugen till VG.

Att sänka sin båt och inte rapportera det bryter mot lagen och är dessutom farligt för miljön, skriver tidningen. Och nu riskerar båtägarna böter eller fängelse, om polisen kan bevisa att det ligger brott bakom de nyfunna båtkyrkogårdarna. För att få information om ägarna till båtarna kan vissa vrak nu komma att bärgas.

– Vi talar om böter i normalfallet men i värsta fall kan det leda till fängelse. Olaglig dumpning är ett brott i sig, säger Eigil Haugen till VG.

”Några timmar senare är båten borta”

Enligt tidningen är nyheten om vraken i Inre Oslofjorden däremot ingen överraskning för områdets fiskare.

Båtarna skapar stora problem – i värsta fall fastnar fiskeredskap i vraken och ibland ingår till och med en sänkt platsjolle i fiskarnas fångst.

Helene Kristoffersen, leder i Oslofjordens fiskelag.

Till VG säger hon så här:

– Folk kommer ut i höstskymningen med båten i släptåg. Några timmar senare kommer de tillbaka och båten är borta. Det är så lätt att ta bort motor och värdesaker och sänka båten. Så kanske de gör ett telefonsamtal till försäkringsbolaget och får pengar för det också.


Text: Annika Jeppsson • 2016-08-04
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen