Kustbevakningen jobbar för att begränsa spridningen // Foto: Kustbevakningen

Artiklar

Oljan sprider sig efter grundstötningen

Området avspärrat för att skydda allmänheten

Text: Martin Strömberg • 2018-07-31 Uppdaterad 2021-06-09

 

Nu har oljan från Makassar Highway nått land.

Det stora fraktfartyget slet sig loss i vindarna efter sin grundstötning förra veckan och oljan som läckte ut har nu nått land mellan Loftahammar och Valdemarsvik. Ett vattenområde mellan fastlandet och Huvudskär strax söder om fyren Olsklabb har uppförts för att skydda allmänheten.

− Avspärrningen är till för att skydda allmänheten och skapa arbetsro för personalen på plats, säger räddningsledare Mattias Heneborn, i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

Man arbetar samtidigt med att kartlägga och begränsa utsläppen från Makassar Highway, som inte läcker mer olja i dagsläget och som dragits iväg från grundet.

Kustbevakningens flygplan har sökt genom området under dagen för att kartläga utsläppets omfattning och ge en lägesbild till räddningsledaren.

Oljan som hittills läckt ut är en brännolja med låg svavelhalt.

− Innan fartyget kan bogseras in i hamn ska skrovet undersökas av dykare och saneras från olja. Detta utförs av privata firmor på uppdrag av rederiets försäkringsbolag. Kustbevakningen finns på plats och övervakar arbetet, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

 

Allmänheten varnas för oljeutsläpp

Fraktfartyg på grund utanför Valdemarsvik


Text: Martin Strömberg • 2018-07-31
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen