Olsson vill plocka fram något positivt i detta hemska, att virusets framfart möjligen kan betyda ett uppsving för själva båtlivet // Foto: Getty Images

Artiklar

OLSSON: Låt oss sitta stilla i båten

"Ett glädjeämne som trots allt är värt att lyfta fram"

Text: Fredrik Olsson • 2020-03-24 Uppdaterad 2021-06-09

 

Den här texten skulle ha handlat om att det snart är dags för årets högtid i landets småbåtshamnar och marinor: sjösättning.

Men “det nya coronaviruset” kom emellan.

Ni vet vid det här laget allt om det, och överflödet av information just nu gjorde att jag övervägde att helt strunta i att skriva om pandemin och dess följdverkningar. Men det känns världsfrånvänt att låtsas som ingenting, elefanten i rummet blir alltför stor.

Jag är också medveten om att den tid som hinner förflyta mellan att jag skriver dessa rader och att ni får tidningen i er hand är över två veckor, en evighet i pandemisammanhang, vilket innebär att situationen redan har hunnit förändras fullständigt när ni läser detta.

Så var lugna, jag ska inte förvandlas till en av alla dessa självutnämnda experter, utan nöja mig med att hoppas att vi lyckas hålla våra huvuden kalla, att vi sitter stilla i båten, om uttrycket tillåts.

Detta lär bli en rejäl prövning, men om vi hjälps åt och försöker att inte gripas av panik är mycket vunnet.

Det blev en trist avslutning på årets Allt för sjön, i och med att Stockholmsmässan fattade beslutet att stänga i förtid.

De gjorde det enda rätta.

När Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undvika folksamlingar på över 500 personer kom var besökarna redan få och stämningen på mässan redan avslagen. Även om man som jag själv inte tillhör någon riskgrupp är det ju lätt att bli paranoid när folk hostar och snörvlar omkring en.

Det är ju dessutom den tiden på året när var och varannan människa har förkylningssymptom, vilket gör det omöjligt att veta vad som är vad.

Under Allt för sjöns pressträff pratade flera inom båtgebitet om att 2019 var ett mycket gott år för båtbranschens olika delar, inte minst försäljningsmässigt. Ett oväntat gott år och den förväntade nedgången lät vänta på sig.

Men nu är recessionen här, och det med besked. Tillverkare och återförsäljare kommer att drabbas av det avbräck som coronaviruset medför.

Även om det blir ett stålbad för branschen hoppas jag, för att plocka fram något positivt i detta hemska, att virusets framfart kan betyda ett uppsving för själva båtlivet.

Sedan ett par år tillbaka tillbringar allt fler semestern hemma i Sverige, och som en del i det borde även intresset för att tillbringa mycket av fritiden i egen båt öka.

Om inte annat är det lättare att undvika smittan då.

Hemester är redan ett vedertaget begrepp (finns med i Svenska akademiens ordlista, SAOL), och jag tänker mig att det fenomenet är en bidragande orsak till att fritidsbåtsintresset har ökat lite försiktigt de senaste åren.

Det är ett glädjeämne som trots allt är värt att lyfta fram.

 

Fredrik Olsson är chefredaktör på Nya Praktiskt Båtägande.

Ledaren är publicerad i 2020/4

OLSSON: Låt oss sitta stilla i båten

Krönika: Båtliv är ett klipp

KRÖNIKA: Elspel för gallerierna


Text: Fredrik Olsson • 2020-03-24
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top