Artiklar

Oroväckande många drunkningsolyckor i år – enkel pryl ökar chansen att överleva

Under april ökade antalet drunkningsolyckor med över 70 procent jämfört med samma månad förra året, visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Och totalt i år jämfört med förra året ser det ännu mörkare ut. Men med en enkel åtgärd kan man öka chansen att överleva drastiskt om olyckan är framme.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-16 Uppdaterad 2021-06-09

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 12 personer omkom genom drunkning under april i år jämfört med 7 under april 2015.

Under årets fyra första månader har totalt 39 personer drunknat mot 19 under samma period förra året. Snittet för åren 2011 till 2015 för perioden januari till april är 22 drunknade.

Det höga antalet drunknade i år kan till del förklaras av det stora antalet isolyckor under perioden, 17 stycken (fyra stycken under 2015). Även fritidsbåtsolyckorna har ökat något.

I och med det varma vädret som nu kommit i stora delar av landet kan fler förväntas söka sig till hav och sjö vilket är positivt. Tyvärr innebär en ökad riskexponering också att risken för vattenolyckor ökar.

Även om lufttemperaturen är behaglig så är vattnet fortfarande kallt. Yttemperaturen runt kusterna är under 10 grader och i insjöarna marginellt något högre. Om man faller i vattnet från land eller båt är risken för nedkylning stor och behovet av snabb hjälp avgörande. Under 2015 överlevde minst åtta personer och i år har redan två personer överlevt tack vare att de själva hade möjlighet att larma via telefon i vattentätt fodral.

Nästa sida: SLS uppmärksammar internationella flytvästdagen

Fakta drunkningsolyckor

2016 april 2015
7 Övriga 2
3 Fritidsbåt 2
1 Is –
– Bad 3
1 Fartyg –
12 Totalt 7

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

TV: Skridskoåkare drunknade efter försvarets misstag

TV: Så illa simmar du full

Barn drunknar i grunda vatten

Internationella Flytvästdagen uppmärksammas i ett stort antal länder. I Sverige är det den dag då vi, en lång rad organisationer och myndigheter, kommer att informera om den stora nyttan av att använda flytväst på sjön.

Genomförda analyser i Sverige visar att sex av tio som omkommit genom drunkning i fritidsbåtsolyckor skulle kunnat ha överlevt om de använt flytväst. Ytterligare några hade överlevt om de hade haft möjlighet att larma då de flöt i vattnet.

Inför den Internationella Flytvästdagen kommer vi, samverkande organisationer och myndigheter, på olika sätt sprida information om nyttan av att använda flytväst vid aktiviteter i Sverige och via media och sociala nätverk.

För att få reda på mer, gå in på Svenska Livraddningssallskapets webbplats


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-16
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaSjöräddning
Scroll to Top