Artiklar

Övergivna fartyg kostar kommunerna miljonbelopp

På flera platser i Bohuslän ligger övergivna fartyg. Och när ingen känns vid dem är det kommunerna som får ta den ekonomiska smällen för att städa bort dem, skriver nyhetsbyrån TT.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-12 Uppdaterad 2021-06-09

I Bohuslän är det ett växande problem med övergivna fartyg. Enligt TT så har Sotenäs kommun i norra Bohuslän redan lagt ner 1,2 miljoner kronor på att skrota och hindra fyra övergivna fiskebåtar från att sjunka.

Det har visat sig svårt att ställa någon ägare tills svars för att ta hand om sina båtar. I fallet i Sotenäs hittades en ägare. Men han kunde visa upp papper på att båtarna sålts till en person utomlands.

Till SVT väst säger Roland Mattsson på Sotenäs kommun att den nya ägaren blir som en typ av målvakt.
Det är rimligt att anta att denne målvakt fått en summa pengar för att ta på sig ägarskapet av båtarna, samtidigt som denne inte har några ekonomiska resurser att flytta på båtarna. Och förmodligen är det svårt att rent juridiskt komma åt och ställa några krav på den nya ägaren. Samtidigt som den tidigare ägaren här i Sverige bevisligen inte längre är ägare och därmed inte har något ansvar för båtarna.

Kvar med Svarte Petter står kommunen, som får ta kostnader för att hålla båtarna flytande, forsla bort dem och skrota dem.

Enligt TT är det flera andra kommuner i Bohuslän som också upplever liknande problem.

 

TV: Kolla in den här mäktiga skeppskyrkogården

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen

Seg tvist nära lösning – ingen vill betala för Blidövrak


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-12
ArtiklarLivetOmbordBåtvrak
Scroll to Top