Stockholms stad planerar ett nytt bostadsområde med park och en strandpromenad på varvsområdet och i hamnen, som ska fyllas igen // Foto: Carl-Magnus Hellsten

Artiklar

Båtklubb i kläm på grund av byggstrul

Ovisshet kring Primusbygget ställer till det för båtägarna på Lilla Essingen

Text: Martin Strömberg • 2020-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

 

Lilla Essinge båtklubb är en idyll i skymundan.

Utmed två bryggor ligger båtar ankrade, omgivna av skogen och med utsikt mot Fredhäll. intill finns klubbhuset, en verkstad och ett varvsområde där båtarna står uppställda på vintern.

– Arbetare på Primusfabriken startade båtklubben 1926. Min pappa hade båt så jag har sprungit här ända sedan jag var liten, berättar Lars Zackrisson, som har bott på Lilla Essingen i hela sitt liv och varit båtklubbsordförande i sex år.

Men så småningom ska båtklubben försvinna.
 
Stockholms stad planerar ett nytt bostadsområde med park och en strandpromenad på varvsområdet och i hamnen, som ska fyllas igen.

Frågan är bara när. Lilla Essinge båtklubb har levt med hotet hängande över sig i över tio år.

– Det har varit väldigt många turer och olika besked. Länge var budet att vi skulle flytta runt hörnet och få bryggor vid Lux båtklubb. Nu har vi fått veta att vi får ha kvar våra bryggor, antagligen i flera år. Ändå måste vi lämna varvet i höst. Vi förstår inte varför. Något byggprojekt kan ju inte starta så länge våra bryggor är kvar, säger Lars Zackrisson, enligt mitti.se.

 

Båtklubb i kläm på grund av byggstrul
Lilla Essinge båtklubb har levt med hotet hängande över sig i över tio år // Foto: Carl-Magnus Hellsten

 

Idrottsförvaltningen har ordnat uppläggningsplatser åt Lilla Essinge båtklubb hos Ulvsundavikens varvsförening. Den lösningen måste klubben acceptera. Någon annan hjälp blir det inte om man avböjer.

– Vi känner oss tvingade att säga ja, men vi undrar varför vi inte kan få behålla varvet tills exploateringen blir av. Ett antal av oss medlemmar bor på Lilla Essingen och det är förstås mest praktiskt att ha båten på nära håll.  Vi är oroliga för att varvet kommer att stå öde år efter år, säger klubbmedlemmen Joakim Linnman.

Klubbens farhågor om det har ökat efter de senaste turerna kring Oscar Properties, som äger det jättelika, tegelröda kontorskomplexet en bit från vattnet.

OP köpte huset för att riva det och bygga bostäder, men har dragit i bromsen sedan man fått ekonomiska problem. I slutet av april gav stadsbyggnadsnämnden byggbolaget tillfälliga, 10-åriga bygglov för att göra om huset till en skola och ett äldreboende.

 

Båtklubb i kläm på grund av byggstrul
Stockholms stad planerar ett nytt bostadsområde med park och en strandpromenad på varvsområdet // Foto: Carl-Magnus Hellsten

 

Bestörtningen är stor på stadens exploateringskontor, eftersom Oscar Properties varit en viktig samarbetspartner i omvandlingen av Primusområdet, där totalt 600 bostäder ska byggas.

– Vi avstyrkte bygglovet, eftersom det förändrar förutsättningarna för oss. Frågan är om vi ska starta våra byggen så länge Oscar Properties behåller sitt befintliga hus. Vi måste se över hur vi ska agera, säger Monica Almquist, projektledare vid exploateringskontoret.

När stadens byggprojekt kan starta är alltså mycket ovisst. Joakim Linnman suckar.

– Vi har hamnat i limbo. Vi vet inte om klubben måste bort om två eller om tio år. Då är det svårt att veta hur mycket man ska satsa på investeringar och underhåll, säger han.

Båtklubb i kläm på grund av byggstrul
Foto: Carl-Magnus Hellsten

Så startar du båtsamverkan i din båtklubb

Hamn i centrala Stockholm hotas – av cykelstråk


Text: Martin Strömberg • 2020-06-09
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen