Artiklar

TV: Här bärgas skeppsklockan från sänkta slagkryssaren

IT-miljardären Paul Allens Octupus var när den sjösattes 2003 världens största superyacht. Nu är den inte störst längre, men skapar ändå rubriker. För till skillnad från de flesta andra superyachter som fokuserar på svulstig lyx, så är Octupus lika mycket ett expeditionsfartyg. Genom att bärga skeppsklockan från slagkryssaren Hood, kunde Allen uppfylla en av de endast tre överlevande besättningsmännens sista önskan i livet. Innan löjtnanten Ted Briggs dog 2008, önskade han nämligen att klockan skulle tas upp för att hedra de 1415 män som följde med HMS Hood i djupet. Hood sänktes 1941 av det tyska slagskeppet Bismarck. Läs mer om Hood och slaget vid Danmarksundet längre ner i artikeln.

Text: • 2015-08-13 Uppdaterad 2021-06-09
Bilder: 75-åriga Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk
TV: Så här ser det ut när man slänger 2000 ton i sjön

I ett försök att slå till mot de allierades handelstrafik i Nordatlanten hade Nazityskland i maj 1941 skickat ut slagskeppet Bismarck och den tunga kryssaren Prinz Eugen. Med sin överlägsna flotta var det här Storbritanniens terrritorium och Royal Navy skickade slagskeppet HMS Prince of Wales och slagkryssaren HMS Hood för att möta de imponerande stridsfartygen från Kriegsmarine. Nyheten om att de två jättarna var på väg ut på Atlanten, hade britterna fått från läckt information från svenskt spaningsflyg. 

Mindre än tio minuter efter att britterna öppnat eld mot de tyska fartygen den 24 maj 1941, fick Bismarck in en träff på Hoods ammunitionsmagasin. Hood exploderade och sjönk på tre minuter. Ett svårt slag för britterna som dock fortsatte eldstriden. HMS Prince of Wales fick in några mindre träffar på Bismarck, men tvingades sedan fly efter att själv blivit svårt träffad. 

I stället för att jaga efter HMS Prince of Wales, så vände de två tyska stridsfartygen mot säkerheten i det okuperade Frankrike. Bismarck var dock skadad och kunde inte gå för full maskin.

TV: Här bärgas skeppsklockan från sänkta slagkryssaren
Helt nya slagskeppet Bismarck 1940.

Nu var de tyska fartygen snart skuggade av brittiska stridsfartyg och torpedflygplan. Bismarck vände då för att möta några av de jagande fartygen och gav då möjlighet för Prinz Eugen att komma undan. Efter att ha blivit skadad av brittiska topeder lyckades dock besättningen på Bismarck med reparationer få upp farten på henne igen och det såg ut som hon nu skulle lyckas nå säkerheten i form av tyska ubåtar utanför Frankrike. 

Men den 26 maj upptäcks Bismarck av ett spaningsplan och det brittiska hangarfartyget Ark Royal skickade torpedplan mot henne. Efter att ha lyckats slå ut Bismarcks roder så var loppet nu kört för Kriegsmarines stolthet. Trots det fortsatte Bismarck skjuta vilt mot övermakten, men utan att träffa. Efter att blivit helt söndersjuten kunde den tunga kryssaren HMS Dorsetshire till slut sätta in nådastöten i form av torpeder mot Bismarck. Det var den 27 maj och av de 2221 ombord, överlevde endast 114.

Trots katastrofen med Hood, hade Storbritannien lyckats vinna en viktig taktisk seger. 

TV: Här bärgas skeppsklockan från sänkta slagkryssaren
Bilder: 75-åriga Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk

Text: • 2015-08-13
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen