Artiklar

Polisen: Misstaget som kostar dig din utombordare

Stölder av båtar och motorer ökar. Andelen stöldgods som hittar tillbaka till sina ägare är dock låg. Med enkla medel kan den som drabbas av stöld förbättra den statistiken.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-18 Uppdaterad 2021-06-09

Tiden mellan sista turen för säsongen och upptagningen är rena smörgårdsbordet för båt- och motortjuvar. Skolstart, höststädning i trädgården och andra saker gör sig påminda i vardagen och båten glöms kanske bort där den ligger vid bryggan.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar också att motorstölderna har ökat med sju procent under årets tre första kvartal jämfört med samma period förra året. Det enda glädjande undantaget är region väst där ett hängivet arbete med båtsamverkan istället har gjort att stölderna har minskat med 20 procent.

Många av de stulna motorerna försvinner ut ur landet. Men ett stort problem har visat sig vara att de motorer och båtar som faktiskt på ett eller annat sätt återfinns av polisen, sällan hittar tillbaka till sina rättmätiga ägare. Detta beror enligt polisen på att de stöldanmälningar som kommer in innehåller för lite information som gör det möjligt att koppla samman båt eller motor med sin ägare.

Därför går polisen nu ut med en vädjan och en rad tips på hur du skriver en bra stöldanmälan. Den hjälper polisen att både lättare hitta ägaren och kan i många fall också bidra till att få fast hela ligor som ägnar sig åt motorstölder.

Nästa sida: Så skriver du en bra stöldanmälan

 

Så skriver du en bra stöldanmälan 

* Det är oerhört viktigt att du i anmälan av en stulen båt detaljerat beskriver fabrikat, färg och skrovnummer.

* Vid anmälan av en stulen båtmotor är det oerhört viktigt att uppge information om fabrikat, motornummer eller antal hästkrafter, speciell märkning mm.

* Lika viktigt är att du beskriver modifieringar som gjorts på båten. Dessa gör just din båt unik när polisen försöker få träff på din båt i polisens register vid ett anträffande.

* Har du någon märkning på båten eller motorn så uppge vart och nummer samt vilken typ av märkning som gjorts.

* Har du någon annan dold märkning så glöm inte att uppge vad och var märkningen gjorts. Har den utrustats med spårsändare uppge detta i anmälan.

* I förebyggande syfte, fotografera din båt både utvändigt och invändigt och fyll i ett eget båtkort som finns att hämta på www.larmtjänst.se  

 

Varför är det viktigt med en bra stöldanmälan?

En bra stöldanmälan underlättar för polispersonal eller utsedd godsspanare som får just ditt ärende på sitt bord.

En bra stöldanmälan kan vara avgörande för om din båt eller båtmotor kan spåras.

En bra stöldanmälan kan vara avgörande för om polisen kan styrka att det är en stulen båt eller stulen båtmotor.

En bra stöldanmälan kan vara helt avgörande i vissa fall om polisen kan frihetsberöva den misstänkte eller inte. 

En bra stöldanmälan kan leda till att polisen kan få fast en hel liga av tjuvar som stjäl båtar och båtmotorer. Det kan även leda till att fler motorer, båtar eller annat gods hittas vid eventuell husrannsakan hos en misstänkt person.

Vid närmare undersökning av stöldanmälningar som inkommit till polisen gällande båtmotorer, så har anmälaren i många fall ej kunnat uppge fabrikat, motornummer eller antal hästkrafter, märkning mm. I dessa fall är det oerhört svårt för polispersonal att försöka spåra en ägare vid ett anträffande av en stulen båtmotor.
(Därför är det viktigt att anteckna motornummer för att kunna skriva in det i en eventuell stöldanmälan. Reds. Anm.)   

 

Gör alltid en stöldanmälan

Gör alltid en polisanmälan om din båt eller båtmotor blir stulen, även om du själv inte tycker att den är värd din (höga) självrisk. Om just din motor eller båt påträffas och om du som ägare kan spåras kan det bli ett avgörande bevis, eller den sista pusselbiten som behövs, i ett större stöldärende. Och du ökar samtidigt din möjlighet att faktiskt få tillbaka din båt eller motor.  

Tipsen kommer från: 
Polisens Båtsamverkan Älvsborg
Patrik Wernersson

Stulna och slaktade båtar upphittade – känner du igen dem?

Här är den nya trenden bland motortjuvar

Fem tips: Så slipper du få utombordaren stulen


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-18
ArtiklarLivetOmbordBåtmotorBåtstöldStöldskydd
Scroll to Top