Viking Sky tog sig i hamn i Molde för egen maskin efter sitt motorhaveri i lördags // Foto: Cruiseindustrynews

Artiklar

Polisen utreder Viking Skys motorhaveri

"Vi anser att det var hög risk för passagerarna"

Text: Martin Strömberg • 2019-03-25 Uppdaterad 2021-06-09

Det var i lördags eftermiddag som Viking Sky hamnade i sjönöd utanför Norges västkust. Runt 460 av fartygets passagerare fick evakueras via helikopter och man var nära att komma in på farligt grunt vatten.

27 människor har behandlats på sjukhus i städerna Molde och Kristiansund efter händelsen. Tillståndet för en person beskrivs som allvarligt.

Nu ska polisen ta ställning till om motorhaveriet ska utredas som ett brottsmål.

Förhoppningen är att utredningen ska visa hur det kom sig att fartyget Viking Sky drabbades av motorstopp och att inga reservfunktioner fungerade.

Både polis och myndigheten Sjøfartsdirektoratet har bett att få komma ombord på fartyget, som kom in till hamn under söndagen. Hittills har polisen inte varit i kontakt med varken rederiet, bolaget, besättningen eller passagerare.

– Vi har ägnat helgen åt räddningsarbete och all vår energi har gått till det. Vad vi gör sedan tar vi ställning till under måndagen, säger polismästare Ingar Olav Bøen i Møre och Romsdal polisdistrikt, enligt TT.

Statens haverikommission uppger för VG att den vill utreda händelsen.

– Bakgrunden till att vi har valt att undersöka detta är med utgångspunkt i sjölagen. Vi anser att det var hög risk för passagerarna ombord på fartyget, säger Dag Liseth vid haverikommissionen.

– Vi kommer att samla in information från vittnen, besättning, elektronisk information och försöka etablera ett händelseförlopp. Då kan vi se vad vi bör utreda vidare.

 

Rekord för kryssningsfartyg i Stockholm

TV: Se filmerna från mardrömskryssningen

TV: Kryssningsfartyget vispar sönder marinan

Julmiraklet – räddade efter tre veckor till havs

TV: Panik ombord på kryssningsjätten


Text: Martin Strömberg • 2019-03-25
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen