Foto: Istock

Artiklar

Polisens nya knep: Så ska de stoppa tjuvarna

Båttjuvarna har jobbat hårt i Stockholmsområdet. Hittills har länet drabbats av betydligt fler stölder av båtar och båtmotorer i år än tidigare. Men nu har polisen en ny strategi för att få bukt med problemet, skriver Norrtelje Tidning.

Text: Annika Jeppsson • 2016-07-20 Uppdaterad 2016-07-20

Statistiken pekar spikrakt uppåt. Under första kvartalet hade båtägare i Stockholm tät påhälsning av tjuvar. Då stals fler båtmotorer än någonsin i länet och siffrorna steg med hela 57 procent jämfört med föregående år. Det rapporterar Norrtelje Tidning. Under april månad stals dessutom dubbelt så många motorbåtar jämfört med i fjol – och samma trend fortsatte även under maj.

Då kan de jobba ostört

Nu ser det dock ut som att den värsta stöldvågen är över, enligt Rino Karlsson, som är utredare vid Sjöpolisen. Till Norrtelje Tidning säger han:

– Stölderna klingar av när folk är i sina stugor. Sen kommer de i gång igen till hösten när de kan jobba i mörkret och ostört igen.

Enligt Rino Karlsson återfinns 80 procent av de stulna båtarna. Däremot hittar man nästan aldrig motorerna. Slutsatserna man har dragit av detta är att ligor många gånger ligger bakom stölderna och att motorerna antagligen försvinner utomlands.

Det har gett resultat

För att få bukt med problemet har polisen nu tagit hjälp av EU och börjat samköra olika nationella efterlysningsregister – och det har gett resultat.

– Sista månaden har vi tagit tillbaka tre skåpbilar med stöldgods från Baltikum med bland annat båtmotorer, säger Rino Karlsson till Norrtelje Tidning.

Enligt honom är polisen dock långt ifrån att spränga stöldligorna, ett arbete som kräver stora resurser. 


Text: Annika Jeppsson • 2016-07-20
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen