Nu är den redo att visas upp - W9 är först ut i Nimbus största satsning någonsin.

Artiklar

Spana in Nimbus W9

Nimbus har, lagom till den kommande premiärvisningen under Boot Düsseldorf i slutet av januari, börjat släppa på hemlighetsmakeriet kring Weekender 9, den första båten i en ny serie. Det handlar om ett av det svenska båtföretagets största utvecklingsprojekt någonsin.

Text: Anna Sandgren • 2018-01-08 Uppdaterad 2021-06-09

Weekender 9 (W9) är, som namnet antyder, en nio meter lång weekendbåt, designad för sociala aktiviteter och med övernattningsmöjligheter för fyra personer. Redan de första bilderna – och den oredigerade video vi-  tagit del av, avslöjar att nyheten är fulladdad med klassiskt Nimbus-DNA och det går att skönja en hel del drag från äldre, numera historiska Nimbusmodeller. Framförallt finns det stora likheter med den närmast ikonförklarade Nimbus 26 DC. Även detaljer och drag från trotjänare som 21 DC, 32 DC, Max II och R-serien går ingen i W9. Du som är förtrogen med företagets nyare modell, 305 Drophead, lär se att inspiration tagits även härifrån. Det gäller framförallt för uteplatsen och designen på sidorutorna. Själv tycker jag att det går att se vissa drag från konkurrenten Axopar. Nimbus egna designer talar om att de har förenat en mix av det ”bästa av det bästa”. De har med andra ord lagt ner stort jobb på att förena design, funktionalitet och säkerhet med komfort för alla ombord.

Spana in Nimbus W9
Nimbus W9 har ett skrov med nydesignade, luftsmorda steg och ett knivskarp förskepp.

Nytt stegat skrov och stor fartpotential
Förskeppet är minst sagt knivskarpt och båten har ett skrov med helt nydesignade luftsmorda steg. Minimal stegningströskel utlovas, precis som sportiga sjöegenskaper och trygghet även i stökigare hav. W9 kan utrustas med utombordare på upp till 350 hk. Den som hellre önskar kan få sin båt med inombordare i form av en Volvo Penta V8 på 350 hk (med katalysator), eller en Volvo Penta D3 diesel på 220 hk. I förhandsmaterialet sägs att W9 är god för + 40 knop. Nimbus representant i Tyskland, Patric Polch, berättar i ett samtal att han kom upp i en toppfart på 44 knop under sin testkörning utanför Mallorca. Båten han körde var utrustad med en 350-hästare och förutsättningarna var de bästa, då havet låg i det närmaste spegelblankt. Under våren kommer båten finnas i Sverige och då ska vi givetvis kasta oss över den för en ordentlig test. Den som inte kan bärga sig och har vägarna förbi Mallorca, kan inom kort boka båten för charter.

Spana in Nimbus W9
W9 har fått ett stort längsgående pentry och en rejäl L-soffa som enkelt kan konverteras till solbädd.

Social båt med sovplatser för fyra
Den som gärna brukar sin båt som en social njutningsplattform kan glädjas åt en stor L-soffa i cockpit. Den kan konverteras till solbädd på dagen, eller till en sängplats för två personer. Runt bordet sex personer sitta utan problem. Till babord finns ett stort längsgående pentry och cockpit, med ett kylskåp på 65 liter. På fördäck väntar en generös solbädd – och hit kommer du enkelt tack vare det välbeprövade Nimbus-greppet med så kallade sidewalk-design. W9 erbjuds med olika kapellösningar, eller med en stor biminitop. Kabinen under däck bjuder på en stor dubbelkoj och är att döma av den info vi tagit del av, överraskande rymlig och ljus. Det har man lyckats med tack vare smarta skylight i taket, som utvändigt är diskret svarttonade och även ger ett smart solskydd. Ett fiffigt designgrepp som vi bland annat känner igen från Nimbus 405. Ljus kommer även in via längsgående rutor i skrovsidorna, samt via en taklucka. Till babord har toaletten fått ett eget låsbart utrymme. Även här är det gott om svängrum och ljusinsläppet garanteras genom en ruta i taket och en i skrovsidan, strax ovanför handfatet. 

Spana in Nimbus W9
Weekender 9 är första båten ut i en serie om totalt åtta nya Nimbus-modeller.

Åtta nya Nimbus-modeller
Totalt är det åtta olika modeller som efterhand kommer att lämna Nimbus fabrik i Mariestad. Modellerna bygger på tre olika skrov (8, 9 och 11 meter) och kommer i versionerna Weekender, Commuter och Tender. Weekender 9 är alltså först ut i satsningen och kommer att följas av en större version på 11 meter. Utöver Weekender, som framförallt ska vara en båt för dagsutflykter och sociala aktiviteter, kommer senare versionerna Tender (T8, T9, T11) och Commuter (C8, C9, C11). Tender ska tillgodose behoven hos den som vill ägna sig åt dagliga aktiviteter, transport, vattensporter och lek. Commuter är en båt för den som vill nyttja sin båt för transporter året runt.

FAKTA  NIMBUS WEEKENDER 9

Längd 9,35 meter
Bredd 2,95 meter
Vikt ca 2 800 kilo (med 350 hk)
Max motor 350 hk
Beräknad toppfart + 40 knop
Bränsletank 260 liter
Vattentank 80 liter
Antal kojer 2+2

Info: Nimbus W9


Text: Anna Sandgren • 2018-01-08
ArtiklarBåtnytt
Rulla till toppen