Båtmarknaden är inte alls så här kall som bilden visar, tvärtom, den var glödhet under 2020 // Foto: Getty Images

Artiklar

Priserna ökar på fritidsbåtar

Medianpriset upp rejält under hett 2020.

Text: Martin Strömberg • 2021-02-19 Uppdaterad 2021-06-09

 

Ett båtköp kan vara tungt för plånboken, men det är inte pengar i sjön visar siffror från Blocket. Medianpriset för fritidsbåtar ökade förra året med elva procent och intresset ser inte ut att avta.

Den populära båtmässan ”Allt för sjön” sker i år digitalt på grund av pandemin. Samtidigt har intresset för fritidsbåtar aldrig varit så stort som nu bland svenskarna. Men den som köpt en båt dyrt behöver inte oroa sig nämnvärt då prisutvecklingen på begagnade fritidsbåtar stigit med elva procent det senaste året enligt ny statistik från marknadsplatsen Blocket. På Blocket ökade antalet annonser för både segelbåtar och motorbåtar 21 procent jämfört med 2019, och inför sommaren 2021 ser intresset för båtliv inte ut att mojna.

– Troligtvis kommer det bli en rekordsommar för båtar även i år. Intresset för båtliv har blivit större i och med att vi inte kunnat resa på grund av pandemin, men mycket talar för att det ökade intresset kommer bestå även på längre sikt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon i ett pressmeddelande.

 

Sweboat: "Risk att det kommer att bli båtbrist"

Nylöf lotsar kändisar över Atlanten

 

Redan under årets första månader har antalet båtaffärer varit många. Trots fler försäljningar har medianpriset ökat stort. För motorbåtar uppgick medianpriset under 2020 till 63 000 kronor – en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Medianpriset för segelbåtar var 48 000 kronor, också det en ökning på 7 procent.

En uppstickare bland motorbåtar är aluminiumbåtar, som särskilt kan passa en förstagångsägare som vill lägga mer tid på sjön och mindre på underhåll. Aluminium påverkas inte av solljus, är slittåligt och har lång hållbarhet.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Martin Strömberg • 2021-02-19
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen