151001.jpg

Artiklar

Prisvärd Ohlson 22

Det behöver inte kosta mer än 25 000 kronor att köpa in sig i båtlivet. Lilla Ohlson 22 är visserligen kort och lite knubbig men erbjuder både ett fullgott boende och trevliga seglingsupplevelser.

Text: Redaktionen • 2009-06-22 Uppdaterad 2021-06-10

En plattskärms-tv eller en komplett utrustad familjebåt för fyra personer? En veckas skidsemester eller en segelbåt med fina segel, servad utombordare och stålvagga? Vad väljer du?

Uttrycket ”mycket båt för pengarna” är visserligen uttjatat när det gäller bra begagnade båtar, men när det handlar om Ohlson 22 finns ingen bättre beskrivning. Välskötta exemplar med mycket tillhörande utrustning annonseras ut för mellan 20 000 och 35 000 kronor. De slutliga försäljningspriserna ligger troligen ännu några tusenlappar lägre. Som på många andra begagnade båtmodeller dalar priserna just nu.

Visst är det smått fantastiskt att det för bara 20 000 kronor går att köpa en komplett segelbåt som ger möjlighet till både båtsemestrar och kappsegling. Ohlson 22 har kojplatser för fyra vuxna och faktiskt även komfort och packutrymmen för lika många under kortare semesterturer. Det är dessutom en lättdriven seglare som inte är omöjlig att segla upp till sitt lys på 0,99.

Prisvärd Ohlson 22

Perfekt förstabåt

Många båtägare har inlett sin båtkarriär med en Ohlson 22. Den är ypperlig som första båt. Investeringen är begränsad, seglingen är okomplicerad och samtidigt finns allt som behövs för att göra enklare övernattningsturer. Kurt Jonsson är en av dem som valt Ohlson 22 som sin första båt.

– Ibland får jag för mig att jag ska prova på något nytt. Jag gillar att prova på nya saker. Det här med segling var ett sådant infall och jag bestämde mig för att infallet inte fick kosta mer än 20 000-30 000 kronor.

Kurts krav på sin första båt var att det skulle gå att övernatta och så ville han för enkelhetens skull ha en utombordare. Valet stod mellan Ohlson 22, Marieholm 20, Albin Viggen och några andra modeller. När en välskött Ohlson 22 blev till salu i närområdet var det inte längre någon tvekan, den stämde in på alla punkter.

– Den har fina utrymmen och så är riggen enkel. Det går att lista ut hur det ska se ut även om man är nybörjare.

Kurt tycker att han har fått jättemycket båt för pengarna. Som nybliven båtspekulant förundrades han över att segelbåtar i princip kan kosta hur mycket eller hur lite som helst. Med den här båten har han fått både ett boende och ett transportmedel i ett.

– Jag är ofta ute ensam och då är det ett riktigt rymligt boende. Med tanke på vad vanliga öppna plastbåtar med aktersnurra kostar, är det smått fantastiskt att det går att få en komplett segelbåt för en så rimlig penning.

Kurts båt har drygt 30 år på nacken, men det ser Kurt bara som en fördel.

– För mig som nybörjare är det bra. I en ny båt hade jag inte vetat vilka tillbehör jag hade behövt skaffa. Här finns redan allt. Förre ägaren skickade dessutom med en ”bra-att-ha-låda” och den har jag haft mycket nytta av.

Enkel att manövrera

Kurt sätter sig i sittbrunnen och drar igång utombordaren. Med lätthet backar han mellan y-bommarna och vidare ut ur den lite trånga hamnen. Ohlson 22 är en lättmanövrerad båt både för segel och motor. Alla som fortfarande minns sin första båttur vet att manövrerbarhet är en fin egenskap hos en nybörjarbåt.

Kurt tycker att hans Ohlson 22 seglar snabbt och fint på alla vindar. De som haft sin båt ett tag brukar framhålla att den seglar bäst på undanvind. På kryssen tar den inte så bra höjd och driver en del i sidled.

En historia kantad

av framgångar

Ohlson 22 konstruerades av Einar Ohlson, därav namnet. Den lanserades 1969 och var på flera sätt före sin tid. Vid den tiden var det ovanligt att konstruktörerna utgick från innerutrymmena när de ritade båtar, men just så har Einar Ohlson gjort. Ruffen är utbyggd ända ut till skrovsidan för att vinna innerutrymmen. Därför blir det god höjd inne i ruffen trots att överbyggnaden är låg. Baksidan av karamellen är att det blir ett högt steg från sittbrunnen och upp på däck.

De första produktionsåren såldes det slut på alla båtar på kort tid. Intresset var stort. Utöver innerutrymmen lockade ett lågt pris och fina seglingsegenskaper. Ohlson 22 var med och tampades i täten på flera stora kappseglingar.

Det finns två olika utföranden av Ohlson 22. De första årsmodellerna har mahognyinredning, medan senare exemplar (från omkring 1971) har basinredning i plast. När modellen gjordes om blev den samtidigt lite tyngre.

Ohlson 22 byggdes av anrika Fisksätra Varv som gjort sig känt för att bygga rejäla och starka båtar. Innermodulen med kojer, durk och ryggstöd stadgar upp båten. Byggsättet för i och för sig med sig att interiören i original är en aning plastig. Under årens lopp har många byggt in mer trä för att få en mer ombonad känsla i ruffen.

Något vek

vid hård kryss

Med tanke på båtens ålder har skrovet en rätt modern utformning med platt botten och bulbköl. Kölen är kort och grund, den sticker bara 1,25 meter. Istället har den en strömlinjeformad bulb längst ner, men det räcker inte riktigt till i alla väder. Många upplever den som för vek, speciellt i hård kryss.

Skrovformen gör samtidigt att det finns en viss jollekänsla i seglingen och det går att surfa i ganska beskedliga vindar. Skrovet har fin bredd i akterskeppet, smal vattenlinje och litet deplacement. Båten vakar över vågorna i sjö snarare än skär genom dem.

Sittbrunnen är rymlig för båtens storlek och sikten är god. En nackdel är att vinscharna är placerade på rufftaket där de är lite svåra att nå.

Compact living

Ohlson 22 är rymlig för att vara sex och en halv meter lång. Inredningen bjuder på flera finurliga lösningar, till exempel uppbyggda ryggstöd som gör att man sitter bekvämt i salongen. Samtidigt får man inte glömma att det är en liten båt. Det är ”compact living” som gäller. Alla funktioner finns, men är man fler än en person i ruffen måste man röra sig med viss smidighet för att inte krocka. Ståhöjden är som bäst 1,45 meter och mellan salongskojerna är durken så smal att man sitter omlott med fötterna.

Pentryt består av en lådmodul som dras ut. I utdraget läge kortas kojen av till hälften. Campingmässigt kan tyckas men faktum är att det fungerar. Kökslådan rymmer både kök, kastrullfack och lådor. Det finns Ohlson 22-ägare som bjudit över flera båtgrannar på bättre trerättersmiddagar tillagade på pentryt, men det kräver förstås viss erfarenhet.

Planlösningen invändigt är helt öppen utan skott mellan förpik och salong. Det ger rymd och luft i salongen. Två stora fönsterrutor ger fint ljusinsläpp. Matplatsen är bekväm. Ryggstöden hamnar i rätt läge och bordet står stabilt med stöd mot maststöttan.

Plats för toalett (portapotti) finns mellan förpikskojerna, men all form av avskildhet saknas.

Starka och svaga sidor

Ohlson 22 är en liten men robust och välbyggd båt. Eftersom modellen har många år på nacken får man räkna med att ett och annat kan behöva uppdateras. Utöver de vanliga sakerna som segelställ och utombordare kan tågvirke, el, fönsterlister, belysning och invändigt trä behöva en genomgång.

70-talsbåtarna börjar bli till åren komna – Ohlson 22 är inget undantag. De exemplar som inte har underhållits och fått detaljer utbytta eller förbättrade kontinuerligt, innebär mycket jobb. Dessutom blir billiga båtar oftare stående på land än dyra modeller som ägaren snabbt vill avveckla om intresset avtar. För den som är spekulant innebär det att skicket kan variera väldigt mycket.

Den som får tag i ett välskött exemplar är däremot bara att gratulera. Ohlson 22 är kanske inte havets skönhet, men en mer prisvärd båt är svårt att hitta.

Av: Text Jessika Ericsson Foto Lars Ericsson

Faktaruta

Ohlson 22

Längd över allt: 6,50 meter

Bredd: 2,40 meter

Djupgående: 1,25 meter

Masthöjd: 9,6 meter

Storsegel: 9,6 kvm

Genua I: 17,9 kvm

Kryssfock: 9,3 kvm

Spinnaker: 45 kvm

Deplacement: 1 650 kg

Kölvikt (fenköl, järn): 550 kg

Lystal: 0,99

Motor: Utombordare

Rigg: Mastheadrigg. Står på rufftaket.

Konstruktör: Einar Ohlson

Antal kojer: 4

Prisvärd Ohlson 22 Prisvärd Ohlson 22 Prisvärd Ohlson 22

Prisvärd Ohlson 22 Prisvärd Ohlson 22


Text: Redaktionen • 2009-06-22
ArtiklarpraktisktbatagandeMånadens båt
Scroll to Top