Det var mycket dålig sikt när räddningsaktionen utfördes vid Hovs Hallar // Foto: Sjöräddningssällskapet

Artiklar

Räddade man från sjunkande flotte

Kandidaterna till årets sjöräddare nominerade

Text: Martin Strömberg • 2019-02-04 Uppdaterad 2021-06-09

Det blåste 14 meter per sekund, ösregnade och sikten var dålig när mannen på sin gummiflotte hamnade i sjönöd i höstas. 

Sjöräddningssällskapet i Torekov var mitt uppe i ett jourbyte och kom iväg snabbt då larmet gick strax före klockan 20 på kvällen. Man förstod att situationen var svår och tillkallade hjälp från RS Grötvik och tillsammans gav de sig ut.

– Vi lyckades precis få den försvunna mannens position innan hans mobil dog. Men det var kolsvart och man såg nästan ingenting, berättar Kenneth Andersson, en av sjöräddarna till svt.se.

Mannen i gummibåten hade sett sjöräddningen på avstånd och för att synas bättre hade han skurit av en bit reflex från sina byxor för att vinka med. I samband med detta råkade han dock göra hål i båten – som därför läckte in vatten och troligen hade sjunkit inom kort.

– När han klev över till vår båt såg man gummibåten sjunka. Jag är 110 procent säker på att vi räddade den mannens liv den kvällen, säger Andersson.

Larmrapporten:

Larm 19.57 från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) om saknad gummibåt med motorproblem och 1 person ombord strax norr om Hovs Hallar. Vi fanns redan på plats på grund av jourbyte. Vi avgick strax efter med Rescue Gripen och 4:a mans besättning. Framme i området efter 15 minuter, påbörjade sök, Rescue P.O Hansson anslöt vid 20.20 även helikopter och KBV 312 på väg. Vi fann båten strax norr om larmposition då vi gick kratta med Rescue P.O. En mindre gummibåt med en tunt klädd person, mycket vatten i båten. Vi fick ombord person snabbt och gav honom varma filtar. Lastade gummibåten och återgick mot Torekov och väntande ambulans.

RS Torekov och RS Grötvik är en av fem kandidater till Årets Sjöräddare, ett pris som delas ut den 1 mars i Stockholm under mässan Allt för sjön.

TV: SSRS söker mer personal till havets tuffaste jobb

Sjöräddningssällskapet på Visingsö i fara

Sjöräddningssällskapet varnar: Så förrädisk är vårisen


Text: Martin Strömberg • 2019-02-04
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen