Efter att norska räddningsbåten Ægir kantrat drev den upp på land. Besättningen hade innan dess räddats av Sjöräddningens Sea King-helikopter. Foto: TV2 Norge

Artiklar

Räddningsbåt vältes av jättevåg – besättningen hoppade överbord i totalmörker

När den norska räddningsbåten Ægir kallades ut på räddningsuppdrag nyligen blev det istället de själva som behövde räddas. En jättevåg slog omkull räddningsbåten och de tvingades överge båten.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-11 Uppdaterad 2021-06-09

Inte ens i en räddningsbåt är man helt säker mot vädrets makter. Det fick besättningen på den norska räddningsbåten Ægir, med skepparen Thor Hugo Johansen erfara nyligen.

I mörker och mycket svårt väder gav de sig ut för att undsätta en person som befarats ha ramlat i vattnet. Istället var de de själva som, till räddningscentralens stora förvåning, fick göra ett Mayday-anrop när deras egen båt slogs omkull av en våg som uppskaddades till tio meters höjd.

En räddningshelikopter skickades till platsen och besättningen på Ægir beordrades att överge båten och hoppa i det stormande havet för att kunna plockas upp av helikoptern.

– Jag tänkte ju på att det kunde gå galet. Det fanns ju i tankarna att det inte var säkert att man skulle komma hem igen, säger Thor Hugo Johansen till norska TV2.

Tv-bilder visar förödelsen invändigt i båten, efter att den drivit iland på en stenig strand. För att se hela nyhetsinslaget, klicka här.

Därför skäller sjöräddningen på båtfolket

Sjöräddningen – Så funkar det

Så tar du hand om inombordaren inför vintern

TV: Här blir sjösättningen plötsligt på liv och död


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-11
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaOtroligtSjöräddning
Rulla till toppen